Başarılı Emzirme Nasıl Olmalıdır?

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası
Bebek için en değerli besin olan anne sütü doğumdan başlayarak 2 yaşına kadar verilmelidir.Hatta ilk 6 ayda bir kontreendikasyon yoksa tek besin anne sütü olmalıdır.

Bebekler Neden Anne Sütü ile Beslenmelidir?
Anne sütü her bebek için özeldir.prematür,matür ya da ileriki aylarda olan bebeklerin zamanına göre üretilmektedir.ilk hafta 'kolostrum' adı verilen halk arasında 'ağız sütü' olarak da bilinen anne sütü özellikle immunglobulin açısından zengin olması nedeniyle bebeğin ilk aşısı olarak nitelendirilebilir.kolostrumun içeriği ilerleyen günlerde değişerek ilk 10-15. günlerde olgun anne sütü haline dönüşmektedir.
Beslenmenin ilk dakikalarında karbonhidrattan zengin süt yerini; beslenmenin son aşamasında yağdan zengin süte bırakır.Anne sütü ekonomiktir, ailelere ek maddi yük oluşturmaz. Steril etmek, ısıtmak, soğutmak, depolamak için özel aletlere veya biberon, emzik gibi aracılara ihtiyaç duyulmaz.

Anne Sütünün İçeriği
Anne sütünün %87'sinin su olması nedeniyle ilk 6 ayda anne sütü ile beslenen bebeklere su verilmesine gereksinim yoktur.içeriğinde bulunan doymamış yağ asitlerinin bebeğin yaşamının ilk 4 ayında kendisi tarafından sentezlenemiyor.olması nedeniyle beyin ve sinir gelişimine katkısı büyüktür.inek sütüne oranla protein içeriği daha azdır ancak biyolojik değeri daha yüksektir.sindirimi daha kolaydır.böbreğe ek solüt yük oluşturmamaktadır.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemleri daha güçlü olmakla birlikte enfeksiyonlara daha dirençlidir.
Anne sütünün bir diğer ve çok önemli özelliği ise ortaya çıkabilecek allerjik hastalıklar,astım,solunum yolu hastalıkları,gastroenterit,diyabet,kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olmasıdır.

Başarılı Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Bebek doğar doğmaz en kısa sürede beslenmelidir.emzirme sırasında anne rahat olmalı ve dik pozizyonda oturmalıdır.bebeğin yüzü anneyi görebilecek şekilde olmalıdır.memenin kahverengi kısmının yani areolanın alttan tamamı üstten bir kısmı bebeğin ağzında olmalıdır.meme alttan 4 parmak üstten başparmak kavrayacak şekilde desteklenmelidir.bu destek şekli c harfine benzetilmektedir.
Bebek emerken ortalama 5-10 dk'da doyuma ulaşabilirken bu süre 20 dk'yı bulabilir.yenidoğan bebekleri günde 10-12 kez emmek isterken,öğün sayısı ileriki aylarda azalır.

Bebek Emzirmede Yapılan Yanlışlar
En önemlisi bebek doymadı endişesi ile biberon kullanılması ve ek besine geçiş için acele edilmesidir.Bir  diğer yanlış ise benzer kaygılarla emziğin bala batırılması(dır ki ilk 1 yaşta bebeklerde botulizme sebep olabilmektedir.), ağzına şekerli sıvılar veya bitki çayları verilmesi bebekte memeye isteksizlik yaratabilir.
 
 Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçeklere Gelirsek

  • Her bebek için en iyi,en doğal,en taze besindir.
  • Her zaman temizdir.
  • Daima hazırdır.özel harcama gerktirmez.
  • Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,hastalıklara karşı korur.
  • Bebekle anne arasındaki özel sevgi bağının kurulmasını sağlar.

 

Sağlıklı nesiller için anne sütünün önemini unutmayalım!

Sağlık Bakanlığına Bağlı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış olan başarılı emzirme kitapçığına alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/1437,basariliemzirmepdf.pdf

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.