EEG Nedir Kimlere Çekilir?

EEG beynimizin elektiriksel aktivitesini değerlendirmek amacıyla yaptığımız bir test. 

Beyin hücrelerimiz elektiriksel sinyaller üretir. Üretilen bu elektiriksel sinyaller, kafatası üzerinden saçlı deriye yerleştirilen elektrotlarla kaydedilir. Bu nedenle EEG işlemi beynin yapısal durumundan çok fonksiyonle durumu ile ilgili bilgi sağlar. 

Çeşitli hastalıklarda beyindeki alektiriksel aktivite bozulur. Bu anlamda en bilinen hastalık epilepsidir. Bu hastalığın tiplerinin belirlenmesinde, tedavi sürecinde EEG kullandığımız bir inceleme yöntemidir. 

Bunun dışında bayılmanın, epileptik nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayırt edilmesi veya yaşa uygun beynin elektiriksel uygunluğunun değerlendirilmesi ve beynin iltihabi hastalıkları gibi pek çok durumda EEG incelemesinden faydalanabiliriz.

EEG Çekimi Öncesi Hastanın Yapması Gerekenler

EEG çekimine gelirken hastanın tok olması ve saçlarının temiz olması yeterlidir. EEG çekimi ne kadar sürer? Normal EEG yani rutin EEG olara bilinen işlem 30 sakika sürmektedir. Bazı durumlarda 1 saatlik çekime ihtiyaç duyabiliriz. Bu çekim öncesinde hasta uykusuz bırakılır ve çekim esnasında uyuması beklenir, bazı durumlarda hasta ilaç desteği ile de uyutulabilir. 

EEG Kimlere Yapılabilir?

EEG sırasında beyinden gelen elektirik sinyallerinin kaydı yapılmaktadır, hastaya elektirik verilmez. Bu durumda EEG'nin hastaya herhangi bir zararı olmaz. Her yaş grubundan insana hatta gebelere de yapılabilir. Radyasyon içermeyen bir tetkiktir. 

Uzm. Dr. Meltem Duraklı Ulukök

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.