Horlama ve Uyku Apnesi Nedir? - Doç.Dr. Çağlar Çallı

Horlama özellikle erkeklerde belli bir yaşın üzerinde gözüken sıklıkla boğazdaki yumuşak damak ve çevre yapıların havanın geçmesi esnasındaki titreşimi ile oluşan rahatsız edici boyutlara kadar çıkabilen bir sestir.

Horlama tek başına basit horlama olabildiği gibi ki basit horlama sadece yüksek gürültülü olması sebebiyle çevreyi rahatsız edebilir. Fakat horlamanın bir diğer türlüsü de uyku apnesi ile beraber olanıdır. Bu bizim için çok daha önemlidir. Horlama birçok yerde kişinin eşini ya da yakınlarını rahatsız edecek iken eğer uyku apnesi ile birlikte ise apne insanın sağlığına etki eder.

Akciğer ve kalbini gece boyunca zorlayacağı için kişide akciğer ve kalp problemlerine yol açabilir. Horlama ve uyku apnesi olan insanları değerlendirirken biz sıklıkla polisomnografi dediğimiz bir uyku testi kullanmaktayız. Bu uyku testi 1 gece boyunca sabaha kadar kişiyi unutarak birtakım testlerden geçirilerek yaptığımız bir testtir. Bu testte kişinin kanındaki oksijen ve karbondioksit oranları ölçülür uykudaki soluk durma sayısı ve süresi hesaplanır.

Uydudaki soluk durmalarını yani uyku apnesinin hafif orta ağır ya da çok ileri derecede olup olmadığı anlaşılır. Hastalar çoğunlukla kendileri şikayet etmeksizin yakınları tarafından uyarılırlar, yakınları bizzat eşi ya da ailesindeki insanlar kişinin uykuda uzun süre nefes alamadığını solunumun durduğunu hatta ölecek gibi olduklarını hissettikleri söyleyerek özellikle getirirler. Kişi genelde sabahleyin yorgun kalkar tarifi bu sabah sanki dövülmüş gibi yine ölmüş gibi uyandım şekilde olabilir. Gün içinde uyuklamalar olabilir yani kişinin sağlığını direkt etkileyebilir. 

O yüzden biz bunu bir hastalık olarak görüp tedavi etme amacındayız. Onun dışında bu test altın standarttır ve yapılması gerekir. Horlamanın ve uyku apnesinin derecesi burada belli olur onun dışında biz bu hastalarımızı muayene ederiz muayenelerinde Bu hastalarda burunlarında genizlerinde yumuşak damak ve küçük dillerinde yine büyük dillerinde bir problem çıkabilir bu tip durumları çoğunlukla cerrahi yöntemlerle hallederiz yine de bu hastalarda literatür bilgisi olarak da kilonun, alkolün, sigaranın, yatış pozisyonunun genetik ve bünyesel etkenlerin allerji dahil bu horlama ve uyku apnesine katkı sağladığı da bilinmektedir

Doç. Dr. Çağlar Çallı

Doç. Dr. Çağlar Çallı iletişim bilgilerini görmek için tıklayınız

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.