İshal Nedir? Belirtileri Nelerdir? - Uzm.Dr. Erdem Gümüş

İshal 24 saatte genelde 3 ten fazla bol sulu dışkılamaya denmektedir.
Bu aralar hem mevsim geçişleri hem viral enfeksiyonların sıkça görüldüğü bu dönemde çocuklarımızın bir çoğunda ishal görmeye başladık.

İshala bağlı tabii ki kusma, ateş, su kaybı ve iştahsızlığı sıkça görüyoruz. Onun dışında anne sütü alan bebeklerde sık ve sulu dışkılamayı normal olarak karşılıyoruz. Anneler ilk yenidoğan döneminde ilk 3 ayda özellikle anne sütü alan bebeklerde bu tarz dışkılamayı ishal olarak karıştırabiliyorlar. Beslenmesi iyiyse, kusması yoksa, kilo alımı iyiyse bu dışkılamayı ishal olarak değerlendirmiyoruz.

Ancak daha büyük 6 ayla 2 yaş arasında çok çabuk su kaybına neden olabileceği için bebeklere çok dikkat etmemiz gerekiyor. 3 günden fazla devam eden kanlı mukuslu ishal, ateş, beslenme bozukluğu olan bebeklerin mutlaka bir çocuk hekimi tarafında in kontrol edilmesini istiyoruz.

Peki ishal olmasın diye neler yapmamız gerekiyor?

Çok basit kurallar en basiti hijyen. Besinlerin iyice yıkanması, et - tavuk ve balığın iyice pişirilmesi, ishalli vakalarla, ishal olan hastalarla temas edilmemesi en önemli kuraldır. Bu noktada bizim için sularında temizliği çok önemlidir.

Uzm. Dr. Erdem Gümüş

Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Erdem Gümüş ile İletişime geçin.

Daha Fazla Video İçin Tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.