İyi Huylu Prostat Büyümesi Tedavisi ve Sonrası - Opr.Dr. Taylan Yanar

Prostat sadece erkeklerde bulunan bir üreme organıdır. Mesanenin hemen alt tarafında bulunan içerisinden İdrar kanalının geçtiği bir organdır. Yani Prostat hastalığın adı değil bir organın adıdır.

Prostatın 2 görevi vardır;
1- İçerisinden geçen İdrar kanalını sıkıştırarak İdrar tutmayı sağlar.
2- Erkeklerde meni üretimini sağlar.

Prostat olan hastalarda bu idrar kanalına sıkıştırmasına bağlı olarak çeşitli semptomlar, şikayetler belirtmektedir.
Ne tür şikayetler olur?

  • İdrar kanalının sıkışmasına bağlı olarak İdrar yapmada zorluk
  • Kesik kesik işemeler
  • İdrarı tam boşaltamama
  • İdrar sıkıştırmaları
  • İdrar kaçırmalar 
  • Gece sık idrara kalkma gibi çeşitli şikayetlere sebep olur.

Tetkik olarak öncelikle hastanın şikayetlerini dinleriz, daha sonra çeşitli testler ve kan tahlili yapılır Prostat tan kana salgılanan HSA denilen bir kan tahlili yapılmaktadır.
Şikayetlerin derecesini belirtmek için üroflowmetri dediğimiz İdrar testi yapılır, idrar akış hızını, tazziğine ölçeriz. Parmakla Prostat muayenesi yaparak Prostat üzerinde sertlik, nodül var mı ona bakılır.

Bazı durumlarda ilaç tedavisi bazı durumlarda ise ameliyat önerilir.
İlaç tedavisi Prostatın kesin çözümü değildir tansiyon gibi şeker hastalığı gibi sürekli ilaç kullanılmak zorunda olunduğu hastanın İdrar kanalını genişletip Prostatın basıncını azaltıp İdrar akışının güçlü olunması sağlanır. İlaç kullanımı bırakılırsa da tıkanıklık devam etmeye başlar.
İlacın etki etmediği ve ileri derecede olan hastalara mesanesinin bozulduğu, böbreklerine kadar basınç yapıp böbreklerde şişme durumlarında Prostat ameliyatı önerilir.

Ameliyat nasıl yapılır?
İdrar deliğinden içeriye girilerek Prostatın içerisindeki büyümüş olduğu dokuları kazıyarak veya lazerle! çeşitli yöntemlerle buradan kanal açarak hastanın İdrar akışını sağlama amacıyla yapılır.

Şu an sık yapılan plazma kinetik lazer ameliyatıdır.
Hasta 1 2 günlük yatışla ve sonda takılmasıyla beraber İdrar kanalından girilerek büyümüş olan prostatları kazıyarak oradan kanal açılarak hastanın rahat İdrar akışının olması sağlanır.

45 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin yılda 1 kere Prostat kontrolü yaptırması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Opr.Dr. Taylan Yanar ile İletişime Geçin.

Daha Fazla Video İçin Tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.