Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir? - Uzm. Psk. Ege Ece Birsel

Panik atak nedir?
Belirtileri nelerdir?
Tedavisi nasıl olur?

Panik atak adı üstünde yoğun kaygı, korku, huzursuzluk hissiyle birlikte bedensel bazı semptomlarında gösterildiği ve ataklar halinde genel bir rahatsızlıktır.

Peki nedir bu bedensel semptomlar? 
Kaygı, korku ve huzursuzluk hissiyle birlikte çarpıntı hissi, atan kalp ritmindeki hız, ellerde ayaklarda uyuşma, soğuk soğuk terleme ve kaygıyla birlikte artan bedensel semptomların daha yoğun bir şekilde hissedilmesidir.
Örneğin bireyin artan kalp ritmindeki hız bireye kalpteki bir problemi çağrıştırır ve panik atak sırasında panik atak geçiriyorum diye yorumlamaz, daha çok kalp krizi geçiriyor muşum gibi düşünür. Kontrolü elden kaybedeceğini düşünür ve bu sürede bireyin kaygısı arttıkça bedensel semptomları da artar ve artık bir kısır döngü içerisine girer.

Peki yaşadığımız her panik atak panik bozukluğumuz olduğu anlamına gelir mi?  Hayır gelmez.
Burada yaşadığımız panik atak artık bizim işlevselliğimizi bozar, yani işlevselliğimizi bozabilmesi için kaçınma ve güvenlik arama davranışının yoğun olarak gözlemlenmesi gerekiyor. Yani birey sırf panik atak geçiririm diye birçok ortama girmiyor olması gerekiyor, yoğun bir şekilde panik ataktan korktuğu için bir kaçma davranışı gösteriyor olması gerekiyor.
Örneğin
Spor yapmıyor olması gerekiyor çünkü spor yaptığında kalpteki hız artacaktır ve bu bireye panik atağı çağrıştıracaktır. Bir güvenlik arayışı davranışı gösteriyor yanında bir yakınıyla gideceği yerlere gidiyor,ve tüm bu belirtiler bireyin yaşadığı panik atağın panik bozukluk haline gelmesine sebep oluyor.

Peki tedavi kısmı nasıl olur?
Burada psikiyatrik bir ön görüşme önerilir. İlaç desteği gerekiyor mu yoksa psikoterapiyle sürdürülebilir bir tedavi mi burada danışanın uyumu, tedaviye olan farkındalığı, kendisine olan farkındalığı, süreç içerisinde terapi de terapistin kendisine önerdiği şeyleri uygulayabiliyor mu? Bu tedavi de süreyi ve başarıyı etkileyen faktörlerdir.

Bilişsel davranışçı terapi temelli bir psikoterapi almak panik atakta oldukça başarılı ve oldukça etkili bir yöntemdir. Tabii kide bir ilaç desteğiyle kombine tedavi de çok daha başarı oranı göstermektedir. Böyle bir kısır döngü yaşıyorsanız ya da panik ataklarınız işlevselliğinizi bozuyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
 

Detaylı Bilgi İçin Uzm. Psk. Ege Ece Birsel ile İletişime Geçin.

Daha Fazla Video İçin Tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.