PSA Yüksekliği ve Prostat Biyopsisi - Op. Dr. Güngör Marım

Merhabalar ben Op. Dr.  Güngör Marım bugün size PSA yüksekliği ve prostat biyopsi ile ilgili birkaç bilgi vereceğim. PSA  erkeklerde belli bir yaştan sonra prostat kanseri taraması için yapılmaktadır. 45 yaşından sonra her erkeğin senede bir defa yaptırmasını öneriyoruz ailesinde amcasında veya babasında prostat kanseri öyküsü olan hastaların daha erken yaşta 40 yaşından sonra yaptırmasını öneriyoruz. PSA bir kanser belirtecidir PSA’ da yükseklik olduğu zaman ne yapmak gerekir mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

PSA bir prostat kanser tarama testi olduğu için biz prostat kanserinden iki şekilde şüpheleniyoruz bir PSA sonucu nasıl, bir de muayene biz de ikisinden birinde bir problem olduğunda biz pasta yapıyoruz öneriyoruz şimdi bir de yeni olarak MR çekiliyor multiparametrik prostat MR çekiliyor. Burada da bir sınıflama yapılıyor kinaz işte evrelemesi yapılıyor. Burada da 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde bir evreleme yapılıyor 3, 4 ve 5'e ciddi bir prostat kanseri şüphesi olduğu için biz bunlara da biyopsi öneriyoruz.

Biyopsi nasıl yapılıyor biyopsi lokal anestezi altında ofis şartlarında yapılabilen bir tekiktir. Tabii bu işlem yapılmadan önce olası komplikasyonlar engellemek için yapılan ilaç tedavileri vardır ve lokal anestezi ile yapılır  Biyopsi normal standart bir haritalandırma dediğimiz prostatın boyutuna göre en az 12 bölgeden olacak şekilde yapılmaktadır. Prostat boyutu büyükse bu sayı daha da artırılır. Bir de güncel olarak şu anda MR füzyon biyopsi dediğimiz yöntemle de yapılıyor, bu ne demek MR füzyon biyopsi öncesinde çekilen bir MR görüntüsü de biraz önce bahsettiğim gibi kinaz evrelemesi yapılıyor. Bir lezyon tarif ediliyor MR da bu lezyon ultrasonda görünür hale getiriliyor yani Vizyon demek bu demek zaten ultrason görüntüsü ile MR görüntüsü getiriliyor real-time yaptığınız ultrasonda MR görüntüsünü görüyorsunuz. Bu bölgede de o şüpheli alan işaretlenmiş oluyor. Siz ultrasonda MR' ı görmüş oluyorsunuz. Şüpheli alanı görmüş oluyorsunuz ve direkt gidip oradan biyopsi yapılıyor. Bunun dışında da en az 12 bölgeden olmak üzere yine biyopsi yapılıyor bu şekilde bir cihazda yapılıyor.
Bir de bu biyopsi kognitif şekilde de yapılabiliyor yani bir cihaz olmadan hekim radyoloji raporunda bahsedilen bu kiraz lezyonunu 3, 4, 5 olan lezyonu kendi kafasında ultrasonda onun navigasyonunu yapıp yine ultrason eşliğinde biyopsi ile yapabiliyor buna kognitif füzyon biyopsi deniyor. PSA’ sı yüksek olan hastaların mutlaka bunu yaptırması gerekiyor prostat kanseri erkeklerde aslında tedavi edilebilir bir tümördür. Büyük bir olasılıkla burada önemli olan bunu öteleyip tespit edemediğiniz zaman tanısı tabii güçleşiyor bir hastalık vücudun başka yerlerine yayılmaya başlıyor.

O yüzden 45 yaşından sonra her erkeğin senede bir defa mutlaka PSA baktırması gerektiğini düşünüyoruz öneriyoruz. Senede bir mutlaka PSA baktırın sağlıklı günler dilerim

Op. Dr.  Güngör Marım - Üroloji Uzmanı
 

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.