Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır? - Uzm.Dr. Murat Han Türker

Ek gıdaya geçiş nasıl olmalıdır?

Ek gıda önemli bir konu her anne babanın kafasında ciddi sorular oluşturan ve yanlış yapıldığında yanlış geçildiğinde, çocuklar zorlandığında pek çok hastalığa veya ileriye yönelik yemek, beslenme problemlerine yol açan bir durumdur.

Ek gıdaya ne zaman başlamalıyız?

İlk 6 ay yalnızca ve yalnızca anne sütü vermeliyiz. Şöyle bir yanlış algılama var bir yandan anne sütü alıp bir yandan da 4. Aydan itibaren artık tadımların yapılıp 6. Ayda da ek gıdaya geçildiği söylenmektedir. Bu yanlış bir bilgidir.

Şunu unutmayın ki ilk 6 ay sadece anne sütü 6. Ayda ek gıdaya geçmek demek ilk 6 ayda bunları tattırmamalısınız demektir.
6 aydan itibaren yavaş yavaş çocuklarımıza tattırarak ve bunun miktarını gittikçe arttırarak ek gıdaya geçiyoruz. Tek bir istisna durumumuz var, herhangi bir nedenle annelerimizin bebeklerine anne sütü sağlayamadığı ve mamayla beslenmek zorunda olan bebeklerimizde 4. Aylarını doldurduktan sonra da bu tadımları yapıp ek gıdaya geçebiliyoruz.

Ek gıdaya geçmek demek bir anda onu ana öğün olarak vermek değildir. Önce kaşık kaşık küçük tadımlar yapıcaz ilk 6 ayda bunun dozu en fazla yarım çay bardağı 1 çay bardağı olacak. 6 - 8 ay arasında 8. Aydan sonra o 1 çay bardağı 1 yaşına doğru yavaş yavaş bir küçük kaseye dönüşecek, 1 yaşından sonra da artık çocuğumuz bizimle beraber sofraya oturup sofra tipi beslenmeye geçecek.

Hangi sıra ile besinlere başlamalıyız?

6. Ayımızı doldurduk ilk olarak ne verelim?

Peki neden yıllanmış, eski kaşar peyniri gibi şeyleri öneriyoruz?

Yumurtaya ne zaman geçelim?

Ek gıdaya geçişlerde özellikle 1 yaşına kadar tuz tüketimini önermemekteyiz.

Tüm sorularınızın cevabı videoda...

Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Murat Han Türker ile İletişime Geçin.

Daha Fazla Video İçin Tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.