Fıtık Tedavisinde Nelere Dikkat Ediyoruz (Op. Dr. Samet Cin)

Merhabalar kısaca fıtık hastalığından bahsetmek istiyorum. Fıtık  hastalığı vücudumuzun farklı bölgelerinde olabiliyor karın ön duvarında, kasık bölgelerinde özellikle erkeklerde, yine ameliyatlar sonrası gerek genel cerrahi ameliyatları olsun gerek diğer branşların batın cerrahileri olsun ameliyat bölgelerinden dokular yeteri kadar kaynamayıp fıtıklaşma olabiliyorlar. Bu neye neden oluyor bir kere öncelikli olarak hastamızın en fazla dikkatini çeken onun kozmetik görünümü, kozmetik görünüm gerçekten sıkıntılı olabiliyor. Bizi daha çok ilgilendiren kısmı ne oradaki fıtık bölgelerine bir karın için yağ dokusu veya karın içerisindeki bir bağırsak girdiği zaman dolaşımda bozabilecek düzeyde yıkanabiliyor ve orada o bu dokular bu Hayati dokular çıkışa biliyor sıkıştığı zaman kişileri acillik yapabiliyor acile geldikleri zaman eğer dokular tamamen yaşamsal fonksiyonlarını yitirdiyse artık kangrene gittiğine  o dokuların çıkarılıp tekrar gerekirse birleştirilmesi veya tamamen vücuttan uzaklaştırılması söz konusu olabiliyor.  

İşler burak da gelmemesi için tabi ki bundan önce hastalarımıza ameliyat öneriyoruz ameliyat teknikleri Tabii ki çok geçmiş yıllara göre çok çok fazla ilerledi artık bu ameliyatlarda yine gerek açık yöntemler olsun gerek  kapalı yöntemler olsun yapılabiliyor Hatta şu an kapalı yöntemlerin birçoğunun bu hastalığın tekrarlaması bağlamında daha güvenli olduğu gösterildi özellikle gerek dokulara saygı açısından gerek ameliyat Bölgesi'nin daha kansız bir şekilde ameliyatı gerçekleştirilmesi için kapalı ameliyatlar daha geniş planlarda daha uygun materyallerle ve daha anatomiye saygılı bir şekilde yani Normal insan anatomisini Anne karnından dolduğu gibi Normal insan anatomisine daha yakın bir şekilde takdir ederek bu ameliyatları yapabiliyoruz.

Bu Tabii ki hastamıza getirisi neler oluyor hastanıza getirisi geçer ameliyat sonrası iyileşmeler daha hızlı olabilir normal hayata dönüş daha hızlı oluyor fıtık ameliyatı sonrası hastaları özellikle ağır kaldırma maları gerektiği konusunda ısrarcı oluyoruz. Hastaların ilk sorduğu soru ne kadar süre hocam 3 aymı 5 aymı 6 aymı 7 aymı 8 aymı Bu süre bu ameliyatlarda artık daha kısa olabiliyor ve dokular yama kullanıldıktan sonra vücudun oluşturmuş olduğu reaksiyonel dokullar daha sağlam ve daha sıkı bir şekilde ameliyat bölgelerinin koruyabiliyor ve normal hayata dönmek daha kısa süre oluyor.

Özellikleri sporcularda gerçekleşen Kasık fıtıkları ne kapalı yapılan ameliyatlarla 5 milimetrelik kesirlerden gerçekleştirilebiliyor Hatta en yeni tekniklere göre bu ameliyatları artık karnın içerisine daha girmeden karnın üstünde periton dediğimiz karın zarının üzerinde gerçekleştirebiliyoruz bu ameliyatları ve bu şekilde fıtık açıklıkları onarıldıktan sonra normal hayata dönüş ve egzersizlere dönüş artık ayları değil sadece haftları bulabiliyor tabiki burada bunu şöyle değerlendirebiliriz Öncelikle hastalık yok hasta var fıtık hastalığı evet tek olabilir ama hastanın yaşına ve cinsiyetine fiziksel aktivitesine fıtık bölgesine göre ameliyat teknik yerimizi ve ameliyatta uygulanacak işlemleri hastamızın durumuna göre karar verip ekmeğimizi de ona göre seçiyoruz bunun hastalığın tekrarlaması ve aslanı normal hayatına geri dönmesi daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz 

Op. Dr. Samet Cin

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.