Gebelik Şekeri Nedir? - Uzm. Dr. Pınar Alarslan

Gebelik Şekeri Nedir? 

Gebelik diyabeti (şekeri) hamilelikte ortaya çıkan ve genellikle doğum sonrası kaybolan kan şekeri yüksekliğidir. Gebelik şekeri için 30 yaşın üzerinde olanlar, obezite hastası olanlar, ailesinde diyabet öyküsü olanlar ve daha öncesinde yeni bebek doğum öyküsü olan kadınlar risk altındadır.

Gebelik diyabetinin tanısı 24 ve 28. haftalarda yapılan kan şekeri yükleme testiyle konulur. Gebelik diyabeti olduğunda hastalara ilk önce egzersiz ve diyet tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle egzersiz tedavisi ile hastaların kan şekerinde anlamlı düşmeler izlenir. Eğer gebe şeker hastalarında diyet ve egzersiz ile istenilen kan şekeri hedefleri sağlanamazsa ki kan şekeri değerinin açlıkta 95'in altında tokluk olarak 1. saatte de 140'ın altında olması uygundur.

Sonrasında hastalara insülin tedavisi uygulanmaya başlanmaktadır. İnsülin tedavisinde insülin büyük bir molekül olduğu için plesanta bariyerini geçemez ve çocuğa zarar veremez. Gebelik diyabeti saptanan hastalarda insülin tedavisi konusunda çekinmeden Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurabilirler.

Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Pınar Alarslan ile İletişime Geçin.
Daha fazla video için tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.