Hamilelikte Diyabet Takibi ve Önemi (Uzm. Dr. Günel Bayramova)

Gebelikte diyabet, genelde daha öncesinde bilinmeyen ve gebelik döneminde ortaya çıkan kan şekeri yüksekliğidir. Bu kan şekeri yüksekliğinin sebebi gebe hastalarımızda plasental hormonlardır ki bu glukoz intoleransı ve insülin direncini arttırmaktadır. Gebe hastalarımızda genelde kan şekeri yüksekliğini aşkar etmek için 24.ve 28. haftalarda tekli ve ikili tanı tarama testleri kullanılmaktadır. Günümüzde genelde 75 gramlık glikozla tekli tarama testi kullanılıyor tekli dediğimiz yani tek kan şekeri yüksekliği tanı koydurucudur. 75 gram glukozu içirdikten sonra açlık şekeri,  1. saat tokluk ve 2. saat tokluk şekeri bakılmaktadır. Açlık şekerini 92'nin 1. saat tokluk şekerinin 183’ ün 2. saat tokluk şekerini ise 153'ün üzerinde olması tanı koydurucudur. 

Hastalarımızı düşük riskli ve yüksek riskli gebe hastalar olarak değerlendirmekteyiz.  Düşük riskli gebeler genelde yaşın düşük olması kilonun düşük olması hemoglobin A1c’ nin 6,5’ in altında olması açlık kan şekerinin 92 nin altında olmasıdır. 
Yüksek riskli gebeler olarak değerlendirdiğimizde daha öncesinde tansiyon öyküsü daha öncesinde diyabet öyküsü öncesinde gestasyonel diyabet öyküsü ailesinde 1. derece akrabalar da diyabet öyküsü olan gebe hastalar ve öncesinde bir steroit kullanımı antipsikotik ilaç kullanımı öyküsü dört buçuk kilogram ve daha üstünde bebek doğuran yani macrosome olan gebe hastalarımız yüksek riskli gebelerdir. 

Yüksek riskli gebeleri genelde çok sık aralıklarla kontrol etmemiz gerekmektedir. Bu gebe hastalarımızda genelde Fetal neonatal ve maternal komplikasyonlar oluşmaktadır. Fetal olarak Fetal ölüm konjenital anomaliler maternal olarak gebeliğin suyunun fazla olması yani polihidramios, oligohidraminos, hipoglisemi, hipokalsemi, hiperbilirubinemi şeklinde ağırlaşmalar oluşmaktadır.

Bu hastalarımız daha kan şekeri açlık kan şekerini 92 nin altında tokluk kan şekerini 1 saat tokluk kan şekeri ne genelde 140'ın altında 2 saat tokluk şekerini ise 120'nin altında hedeflemek istiyoruz 

Sık aralıklarla gebelerimize kan şekeri kontrolü öneriyoruz bu hastalarda genelde tedavi olarak beslenme ve egzersiz öneriyoruz 2 haftalık sürede ve 2 haftalık sürede kan şekeri kontrolü sağlanamayan gebe hastalarımızda insülin tedavisi başlıyoruz ve bu kan şekeri kontrol altına alınan gebe hastalarımıza bebek olduktan sonra da gebelik sonrasında 1. ve 6 aylarda yine OGTT testi ve hemoglobin A1C bakmak gerekir ve sık aralıklarla kan şekeri kontrollerini yapmak gerekmektedir.
 

Uzm. Dr. Günel Bayramova

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.