Vücudun Kontrolü Tiroid Bezinin Elinde (Uzm. Dr. Anar Sadıgov)

Tiroid bezi insan vücudunda metabolik süreci yöneten en önemli bezlerden biridir. Tiroid bezinin ürettiği hormonlar bizim metabolik sürecimizi yönetir. Bu yüzden tirodi bezinin az ve ya çok çalışması, bir takım klinik bulgularla karşımıza gelmektedir.

İlk önce toplumda en yaygın olan hipotiroidi, yani tiroid bezinin az çalışması gibi durumlar ön plandadır. Hipotiroidi, erkeklerden yaklaşok 15 - 20 kat daha fazla kadınlarda görülen bir hastalıktır. Hipotiroide en çok neden olan şey, hashimoto hastalığıdır.

hashimoto hastalığı otoimmun bir süreçtir. yani vücudumuzun kendi kendine verdiği zarar sonucu tirodi bezinin fonksiyon kaybı yaşadığı bir durumdur. Bu nedenle hastalarımız, ciltte soğukluk, kolay üşüme, saç dökülmesi, yorgunluk, adet düzensizliği, nabız düşüklüğü gibi bir takım şikayetler ile karşmıza gelmektedirler.

 Biz kan ve ultrason tahlilleri ile tirodi tanısını betleştirebiliyoruz. Tiroid hormonlarına bakılır. daha çok 60 yaş üzeri kadınlar, gebe olanlar ve gebelik planlayanlar, tekrarlayan düşük öyküsü olanlar ve adet düzensizliği olarnların tirodi hormonlarına bakılma ihtiyacı vardır.

Hashimoto tanısı netleşmeyen, subklinik hipotirodi dediğimiz bir tabloda, verilen ilaçla karşımıza gelen hastalardır. Bu hastalarda, biz daha çok yeni kılavuzlara dayanarak, ya ilaç dozunu düşüyoruz, ya da ilacı kesiyoruz.

hashimoto hastalığı toplumda yaklaşık, %5 le % 20 arasında saptanmaktadır. hashimoto tanısı alan kişilerde biz, tiroid replasman tedavisi uyguluyoruz. Bununla ilgili olarak daha çok tiroid hormonları içeren ilaçlar başlanıyor ve hastalarımzdan tedaviye ciddi yanıtlar alıyoruz.

Daha çok kadınlarda oluşan yorgunluk, kolay üşüme, saç dökülmesi ve adet düzensizliği gibi sorunlara yanıt olabiliyoruz.

Hashimoto tedavisi uygulanan hastalar, yaklaşık üç hafta sonra tarafımıza kontrole geliyorlar ve bu kontrol sonucunda hastaların şikayetlerinin gerilediğini görebiliyoruz.

hashimoto tanısı alan hastalara, çok kolay ilaç başlamak doğru bir yaklaşım  değil. yani hastalarımız, dış merkezlerde bakılan bir TSH oranına görei bazen ilaç kullanmak zorunda kalıyorlar. Tarafımızdan TSH' a bakılıp da referana aralığı yüksek olan durumlarda bir bir ay sonra genelde tekrarlamaktayız. Tekrarında çoğum zaman TSH oranlarının normal değerlerde olduğu görülürür ve bu nedenle hastalarımızın boş ilaç kullanımını önelmiş oluruz.

Uzm. Dr. Sadık Sadıgov

 

 

 

 

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.