Ek Gıdaya Geçiş

Ek gıdaya geçişte,
6. Ay dolana kadar bekleyin ve ilk 6 ay sadece anne sütü verin

Ek gıdaya geçmek demek onu bir anda öğün olarak vermek demek değildir. Öncelikle besinler haşlanarak çocuğunuzun kavrayabileceği kalınlıkta ve damağı ile ezebileceği kıvamda önüne koyulmalı. Çocuğun besin ile oynamasına, onu tanımasına, dokunmasına, tatmasına, yenilebilir olduğunun farkına varmasına izin verilmeli sonra gerekirse kaşık kaşık küçük tadımlar yapılmalıdır.

Çocuğunuz alerjik bünyeli olsun veya olmasın mümkün olduğunca 3 gün kuralına uyarak, yani 3 gün aynı yiyeceği herhangi bir şeye karıştırmadan öğünlerde tek başına vererek ek gıdaya geçmeniz olası bir besin alerjisi ve besin grubu reddini daha kolay farketmenizi ve ek gıdaya geçişteki problemlerinizin daha hızlı çözümlenmesini sağlayacaktır.

Bebeğiniz ilk başta bazı besinleri ağzından çıkaracak, yemek istemeyecektir. Bu tamamen normal bir durum. Bir veya birkaç hafta aralarla bu tarz besinler yeniden denenmelidir.

6. Ay dolunca önce emzirme aralarında kök sebzeleri (Patates, havuç kabak gibi) haşlayıp çatalla ezin. Birer ikişer kaşık tattırın.

Sebzeden sonra yoğurt ve taze peynir tadımına geçin.

Sonra lifli ve posalı meyvelere (elma, armut, muz, yaz ise şeftali gibi) geçin. Cam rende ile rendeleyip yine 3 gün kuralına göre tattırın.

Sonrasında kuzu eti, dana eti, tavuk gibi protein gruplarını haşlayıp ezerek, küçük yüzey balıklarını ise fırında buğulama yaparak deneyin.

Yumurta için acele etmeyin bu tadımları yaptıktan sonra önce sarısını çeyrek, yarım, tam. Sonra beyazını çeyrek yarım tam, sonra sarısı ve beyazı bütün olacak şekilde verin.

Kuru bakliyat ve Glutenli Buğday ürünlerinin sindirimi zor olduğu için 8. ayı bekleyin.

O zamana kadar yemeklerde un yerine irmik tercih edebilirsiniz.

Ek gıdaya geçişte yemeklerde tadımlar sırasında tuz kullanmayın sadece zeytin yağı yeterli. Öğüne geçip de emme azalmaya başlayınca az miktar tuz ilave edebilirsiniz.

Göreceksiniz bu uygulamaları yaparken kendiliğinden 7-8. Aya gelmiş olacaksınız ve zaten tatlarına alıştıkça çocuğunuz kendisi yeme miktarını otomatik olarak artıracak.

1 yaşına kadar da acı-ekşi-baharat, inek sütü, bal, bakla, sakatat vb. vermeyin.

Asla besinleri blender dan geçirmeyin çocuğunuzun çiğneme yetisini zayıflatacak, çiğneme kaslarının gelişimini yavaşlatacak, ek gıdaya geçişinizi zorlaştıracak ve beslenmenizin sağlıksız olmasına yol açacaktır.

Yine 3 yaşına kadar kesinlikle taneli kuru yemişleri vermeyiniz. Verecekseniz iyice ezerek diğer yumuşak besinlere (muhallebi, keki çorba, meyve püresi vb.) karıştırarak veriniz. Bu tür küçük taneli besinler solunum ve yutma refleksinin tam gelişmediği 3 yaş altı çocuklarda ciddi aspirasyon riski oluşturmaktadır ve boğularak ölüm riski teşkil etmektedirler. Unutmayın çocuğunuzun yutma refleksi sizin kadar gelişmemiştir ve aniden gelişen bir nefes alma hareketi o taneli yiyeceğin akciğerine kaçmasına neden olabilir.

Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Uzm. Dr. Murat Han Türker ile İletişime Geçiniz.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 4 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
A... 8 ay
StarStarStarStarStar

Yenidoğan bebeğimde ciddi bir sarılık değeri yüksekliği vardı.Tabi çok endişeli ve paniktim ama Murat hocamın ilgisi,psikolojik olarak bizi yatıştırması ve doğru tıbbi yönlendirmeleriyle tedavimizi sağlıklı bir şekilde tamamladık.

S... 2 yıl
StarStarStarStarStar

Murathan hocam o kadar üzgünüm ki İstanbul'u bırakıp gittiğiniz için tam dedim ki Uraz' a mükemmel bir doktor buldum sizde gittiniz umarım İzmir kıymetinizi bilir iyi ki sizi tanımışız Instagram da hala şüphede kaldığım Zaman yazıyorum hiç geri çevirmediniz siz mesleğinizi hakkı ile yapan hekimlerden siniz

S... 2 yıl
StarStarStarStarStar

Branşında en iyi ,sakin ,sevecen,mesleğini tam anlamıyla yapıp,her hastasına iyi gelen,çocukların dilinden çok iyi anlayıp ,nokta atışı ile tüm tedavileri çok olumlu sonuç veren bir uzman Dr. Murat Han Türker.İyiki varsınız.Herkese tavsiye ediyorum.

A... 2 yıl
StarStarStarStarStar

Murat Han Türker doktorumuza teşekkür ediyorum. Kendisi çok sevecen cana yakın bir insan, kızım epeyden beri öksürüyordu ama çok öksürmesine rağmen ateşli bir hastalığı da yoktu. Bir türlü çözüm bulunamamıştı. Doktorumuz Murat Han Türker yazdığı ilaçla kızım iyileşti teşekkürler.

Hastalığınız & Tedavimiz
  • Yenidoğan
    1. Bebek Beslenmesi ve Bakımı
    2. Bebeklerde Kolik
    3. Büyüme ve Gelişme Takibi
    4. Yenidoğan İzlemi
    5. Yenidoğan Yoğun Bakım Takibi
  • Çocuk Hastalıkları
    1. Alerjik Çocuk Hastalıkları Takibi
    2. Atopik Dermatit
    3. Çocuklarda Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıkları
    4. Çocuklarda Endokrin Hastalıklar
    5. Çocuklarda İdrar Kaçırma
    6. Çocuklarda Sindirim Sistemi Hastalıkları
    7. Çocuklarda Üst ve Alt Solunum Yolu Hastalıkları
    8. Çocukluk Çağı Aşı Uygulamaları
  • Çocuk Gelişimi
    1. Aromaterapi
    2. Dermopediatri
    3. Ek Gıdaya Geçiş
    4. Gelişimsel Pediatri
    5. Sosyal Pediatri
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.