Karpal Tünel Sendromu ve Tedavide Bilinmesi Gerekenler

El bilek avuç içi tarafına bakan kısımdan geçen median sinir denen, elin duyu ve hareketine katkısı olan, bir sinirin el bileğinden geçtiği kemik ve bağ dokusu arasındaki tünelde  sıkışmasına bağlı gelişen bir hastalıktır. Sinirin baskı altında kalması sonucu elde bu siniri (median sinir) ilgilendiren bölgede uyuşukluk, karıncalanma, hissizlik, ağrı ve en sonunda hareket bozukluğu meydana gelir.

Nasıl Oluşur?

El bileğinde median sinirin geçtiği tünele karpal tünel denir. bu tünelin zemini el bilek kemiğinde çatısı ise karpal bağ denen bir dokudan oluşur. İçinden median sinir ve el parmaklarını hareket ettiren tendonlar (kas kirişleri) geçer. Parmakları hareket ettiren tendonları çevreleyen hareketlerini kolaylaştıran kılıfları da eşlik eder.

İşte bazı hastalıkları nedeni ile karpal bağın kalınlaşması veya aşırı zorlama nedeni ile tendon kılıflarının ödem yapıp tüneli daraltması sonucunda sinir tünelde sıkışır.

En Sık Kimlerde Görülür

En sık 40-60 yaş arası, bayan hastalarda ya da elini sık kullanan kişilerde görülür. Genetik yatkınlık da söz konusudur. Şeker hastalığı ve hipotirodi (tiroid bezinin az çalışması) da hastalığa yatkınlığı artırmaktadır. Yine gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak görülme olasılığı artmaktadır.

Özellikle tekrarlayan el bilek zorlamalarının olduğu;marangoz, aşçılık, el işçileri, örgü örenlerde vb. mesleklerde sık görülür. Günümüzde uzun süre klavye ve mouse kullanan ofis çalışanlarında görülme sıklığı hızla artmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Elde özellikle 1.-2.-3. parmaklara vuran ağrı, uyuşma, karıncalanma ilk şikayetlerdir. Zamanla gece ağrı ve uyuşmaları artar. Hasta gece uyanıp elini sallama ihtiyacı duyar. Zamanla kaslara giden sinir komutları bozulması arttıkça tuttuğunu düşürme; basit bir ağrılığı bile taşıyamama gibi durumlar ortaya çıkar. Son olarak en ileri aşamada elin başparmak çevresi kasları erir ve buna bağlı şekil bozuklukları ve kullanamama ortaya çıkar. Bu artık geri dönüşsüz aşamadır. 

Karpal Tünel Sendromu Tanısı Nasık Konur?

Tanıda hasta öyküsü dinlenir. Hastalığa yatkınlığa neden olacak faktörler sorgulanır. fizik muayenede sinir sıkışma testleri yapılır. yine röntgen ve MR çekilebilir.

En değerli tanı aracı EMG’dir. Bu yöntemde sinir iletisinin hızı ölçülür. Gecikme varsa belirlenip sayısal değere dökülür. Bu da hastalığın şiddetini ortaya koyar.

Tedavi Seçenekleri Nelerdi?
Cerraihi Dışı Tedavi

Yeni başlangıçlı, muayenesi çok kötü olmayan, EMG’de hafif düzeyde sıkışması olan hastalar takip edilir. ağrı kesiciler ve sinir gevşetici ilaçlar ve siniri besleyen B vitamini verilir. Gece yatarken takılması için bileklikler önerilir. Tekrarlayan zorlayıcı hareketlerden uzak durması gerekir.  Hastaya 3-6 aylık EMG takipleri ve kontrol önerilir.

Klavye -mouse kullananların silikon pad(klavye mouse yastıkçığı) kullanması ve ellerini bilek seviyesinden 20 dereceden fazla uzun süre bükülü tutmaması önerilir. Parmakaların germe egzersizleri ve elde top sıkma egzersizleri önerilir.

Cerrahi Tedavi

Hastalık ilerlediyse mutlaka cerrahi düşünülmelidir. Aşırı sıkışan sinir baskı altından kurtarılmadığı sürece kas erimesi ilerler. Bu noktadan sonra ameliyatın başarı şansı ciddi anlamda düşer. O nedenle doğru zamanda ameliyat çok önemlidir.

ameliyat ile bağın kesilerek tünelin açılması işlemi görülmekte

Ameliyatta tünelin çatısını yapan karpal bağ kesilir. İşlem lokal anestezi ile yaklaşık 3-4 cm lik bir kesi ile yapılır. Hasta aynı gün taburcu edilir. 1-2 hafta içinde şikayetlerde ciddi gerileme görülür. Ancak özellikle geç kalınmış veya aşırı sıkışması olan hastalarda iyileşme 6 ay-1 yıla kadar sürebilir.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
E...

Merhaba bende donuk omuz problemi var 1 ay fizik tedavi gördüm ilaç kullanıyorum ama bir faydasını göremedim diyabetim 3-4 yıl önce baypass olduğum için cerrahi müdahale edemiyorlar sizin öneriniz nedir acaba

Opr.Dr. Fatih Suluova Cevabı

Engin bey donuk omuz 18 aya kadar uzayabilir. Genellikle kendiliğinden düzelme eğilimi vardır. En az 6 ay beklemek gerekir. Tekrarlayan fizik tedaviler alabilirsiniz. Cerrahi son seçenektir. Çok geçmiş olsun

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 5 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Tek kelimeyle süper bir Dr hem annem hemde ben kendisine tedavi oldum annemde menüsküs yırtığı olmasına rağmen tedavisi sonrası 7 yıl geçmesine rağmen merdiven inip çıkıyor ve uzun yürüyüşler yapabiliyor kendisine çok teşekkür ederim

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Hocam bir harikasınız yok böyle bir hoca helal olsun valla, muhteşeme. Valla muhteşem ya.

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Doktorumuz süper ALLAH Razı olsun ondan çok iyi ve samimi işinde çok başarılı umarım her daim bu özelliğini korur

S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Fatih bey; babamı 3 ay önce yapmıs olduğu lif kopması ameliyatı sonucunda calısma hayatina baslamıs ve sağlığı oldukça iyi durumda. Çok tesekür ederiz hocam. Ellerinize sağlık.

k... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Fatih hoca gerçekten işinin ehli pozitif bir hekim.Benim atroskopi ameliyatımı yaptı ve ağrısız acısız ayağa kalktım.iyiki onunla karşılaştım.Egosu olmayan insan gibi insan.başarılarının devamını dilerim.

Videolar
İletişim Bilgileri
  • Gazi Blv. No:56 D:58 Konak, İzmir Özel Çankaya Tıp Merkezi

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.