Mesane Kanserinden Korunmanın Yolları - Prof.Dr. Sakıp Erturhan

Sadece mesane kanseri için değil, tüm kanserlerde gösterilmiş risk faktörlerinden kaçındığınız oranda kanserden korunabilirsiniz. Mesane kanseri için yapılan çalışmalarda kanserojen etkili faktörler şunlardır:

Tütün ve tütün ürünleri: Miktar ve süre bağımlı olarak tütünün mesane kanseri yapıcı etkisi nettir. Tüm mesane kanserli hastaların %50’sinde tütün kullanımı hikayesi vardır. Tütün ürünleri içerisindeki aromatik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar, idrara geçtikten sonra mesane yüzeyine temas ettikleri süre ile doğru orantılı kanserojen etki oluşturmaktadır. Halk arasında azımsanmayacak bir kesimde, sigaranın esas zararlı kısmının kağıdı olduğu ve tütün kısmının katran içeriği dışında tehlike oluşturmadığı inanışı vardır. Bu tamamen yanlış olup ilgili tüm tıp kitaplarında zaten sigaranın kanserojen etkisi anlatılırken bizim de metinde kullandığımız gibi -sigara- tanımı değil, -tütün ve tütün ürünleri- olarak geçer.. Dolayısıyla sigaranın yanısıra; pipo, puro ve nargilede de aynı risk vardır. 

Burada nargileye bir ayrı paragraf açmak gerekiyor. “Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasıdır. Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.”(Bu bilgi Yeşilay’ın Yedam  -Yeşilay Danışma Merkezi- web sayfasından alınmıştır.) Dolayısıyla “ben sigara içmiyorum, nargile içiyorum diyen kişi, 1 saatlik nargile süresince 2.5 paket sigara içtiğini bilmelidir..

Endüstriyel karsinojenler: Özellikle boya, petrokimya ürünleri ve asfaltlamada çalışan kişilerde yukarda da bahsedilen aromatik amin ve hidrokarbon maruziyetine bağlı mesane kanseri riski oluşmaktadır. Tüm mesane kanserli hastaların %10’unda bu meslek kollarında çalışma hikayesi mevcuttur.

İçme sularının klorlanması ve arıtılması sürecinde oluşan yüksek trihalometan ve arsenik düzeylerinin potansiyel kanserojen olduğu gösterilmiştir.

Saç boyaları: Günlük kullanılan saç boyalarının etkisi bilinmemekle birlikte kalıcı saç boyaları kullananlarda zaman içerisinde yavaş NAT2 salınımının kanserojen etki yaratabileceği gösterilmiştir.

Diyet: genel çerçevede diyetin mesane kanseri üzerindeki rolü zayıf olmakla birlikte; Akdeniz diyeti olarak ifade edilen; bol sebze ve zeytinyağı, orta derecede protein alımının ve bol meyve tüketmenin ( sadece kadınlarda..) mesane kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir. 

Radyasyon maruziyeti: Pelvik radyoterapi alan hastalar ve koruyucu ekipman kullanmadan yüksek oranda X-ray maruziyeti olan sağlık çalışanları riskli grubdur.

Şiştozoma hematobium: Vücutta kansere yol açan ender parazitlerden birisidir. Bizim Ülkemizde son derece nadir görülmektedir. Akarsularda yüzen kişilerde yutulan su ile veya derideki çatlaklardan vücuda girip beyaz kan ağı damarlarına ve oradan da mesaneye ulaşmakta ve mesane kanseri oluşturabilmektedir. Dünya’da en çok Mısır’da Nil nehri kıyısında yaşayanlarda ve Güney Amerika’da görülmektedir.
 

Detaylı bilgi ve randevu için tıklayınız.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Hasta Yorumları

Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.

İlk yorumunu paylaşan sen ol!

Yorumunu Paylaş
Hastalığınız & Tedavimiz
Videolar
İletişim Bilgileri
  • Mücahitler, Mehmet Sebzeci İş merk, Ali Fuat Cebesoy Blv. No:38, 2. Kat, No:204 27010 Şehitkamil, Gaziantep

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.