Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığında çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu sürece en çok etki eden fıtığın tür ve evresidir. Bu anlamda en kapsamlı bilgi muayene sonrasında ilgili uzman hekim tarafıdan verilecektir. 

Bel Fıtığı Nedir?

Bel omurları gövdemizin yükünü taşır. Bu nedenle de omurlar arasında bulunan diskler sürekli baskı altındadır. Öne eğilip kalkarak çalışma, ağır kaldırma, yüksek bir yerden atlama, normalin üzerinde kilo alımı gibi etkenlerle disklerin yapısı bozulur ve omurilik kanalına taşar.

Bacaklara giden sinir liflerine baskı yapar. Ayaktayken ya da yürürken kalça, diz ve ayak bileği eklemleri de bel omurları ile birlikte gövde ağırlığını bölüşür. Ancak oturarak çalışılan meslek guruplarında gövde yükü sadece bel omurları üzerine biner. Bu da disklerde bozulmaya ve bel fıtığına neden olur.

Bel fıtığında belde, kalça çevresinde ve özellikle bacaklara vuran ağrı, uyuşma, yanma ya da donma hissi vardır. Kuvvet kaybı gelişebilir. Detaylı nörolojik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir.

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Bel veya boyun fıtığı olan hastaların görüntüleme yöntemleri ile tespitinin ardından nörolojik muayenelerinin yapılması gerekir. Eğer kuvvet kaybı yoksa ilaç tedavisi, fizik tedavi, manuel terapi, kayropraksi, mikroenjeksiyonlar denenebilir.

İlaç tedavisi
İlaç tedavisi; genellikle ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar karaciğer veya böbrekten atıldığı için çok uzun süreli tedaviden kaçınılmalıdır.

Fizik tedavi
Fizik tedavi; Hastanın fıtığına ve kas spazmına yönelik bir dizi fonksiyonel eklem hareketini ve kas spazmını çözmek amaçlı sıcak uygulamaları içerir.

Manuel terapi
Manuel terapi; son yıllarda etkinliği anlaşılmış ve uygulama sahası genişlemiştir. Manuel terapi masaj değildir. Bilimsel anlamda kaslar ve eklemlerde oluşan blokajların( hareket kısıtlılıkları) kas ve eklemlerin izometrik gerilmeleri ile çözülmesine yönelik hareketleri içerir. Bu sayede kas blokajlarına bağlı oluşan omurga ve eklem hareket kısıtlılıkları önlenir. Duruş bozukluklarında etkilidir.

Kayropraksi
Kayropraksi; Omurga ve duruş bozukluklarına bağlı oluşan eklemlerin fonksiyonel bozukluklarının  elle tedavisini içerir.

Mikroenjeksiyonlar
Mikroenjeksiyonlar; özellikle omurga çevresi kasların spazmlarında kuru iğneleme,lokalanestezik uygulama ve steroid uygulamalarını içerir. Amaç kontrolsüz spazmların önlenmesidir.

Laser yöntemi
Operasyona gerek olmayan bel fıtıklarında uygulanabilen yöntemlerdir. Fıtık olan tarafta belin yan tarafından uzun bir iğne ile girilerek uygulanır. Laser yönteminde fıtık olan diskin orta merkez bölgesi laser enerjisi ile yakılarak vakum etkisiyle taşan fıtık kısmının içeri çekilmesi sağlanır.

Ozon yöntemi
Ozon yönteminde ise yine aynı şekilde diske girilerek içine ozon verilmektedir. Ozon 3 oksijen atomunun birleşimi ile oluşan ve doğada kararlı halde bulunmayan bir maddedir. İşlem sırasında hasta başında özel bir cihaz yardımı ile üretilerek kullanılmalıdır. Ozon hücre yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Ayrıca iyi bir ağrı kesicidir. Vücutta 2 atomlu oksijene dönüşür ve birikim yapmaz. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Güvenle kullanılabilir.

Bel Fıtığında Cerrahi Tedavi

Bel Fıtığında Aciliyet
Bel fıtığında acilen operasyon gerektiren iki durum vardır. Bunlardan ilki düşük ayak diye isimlendirilir. Baskı altında olan sinir tarafındaki ayağın, ayak bileğinden itibaren yukarı çekilememesi durumudur. Genellikle ilk altı saatte operasyon yapılırsa tamamına yakını düzelir. İlk 24 saatten daha geç kalınmamalıdır. Gecikilen her saat kuvvet kaybının düzelmesini engelleyecektir.

Bel Fıtığı Belirtileri
İkinci acil durum ise idrar tutamama ya da yapamama durumudur. Bu hastalarda ya idrar tutma kontrolü tamamen kaybolur -ki bu durumda hasta sürekli idrar kaçırır veya hasta mesanenin tamamını idrar yaparak boşaltamaz. Sık sık idrar yapma isteği olmasına rağmen rahatlama hissi olmaz.

Acil durumlar dışında da bel fıtığı eğer cerrahi düzeyde ise uzun süre beklemek kuvvet kaybının ve his bozukluklarının kalıcı olmasına yol açabilir.

Bel Fıtığı Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bel fıtığı operasyonu geçiren hastaların unutmaması gereken en önemli bilgi fıtığın tekrarlaması ihtimalinin varlığıdır. Bel fıtığı gelişen hastaların çoğunun ailesinde de bel rahatsızlıklarının bulunduğu görülür. Bel fıtığının genetik geçişi kanıtlanamadıysa da bağ dokusu bozukluğunun genetik geçişi bilinmektedir. Yani bazı hastalarda bağ dokusu yapısı bozuk olabilir. Bu durum omurga hastalıklarına yatkınlık oluşturur.

Bel bölgesinde beş tane omurga kemiği bulunur. Sağ ve sol olarak sayarsak on tane de bel fıtığı bölgesi vardır. Operasyon uygulanan bölgenin tamamen iyileşmesi zaman alır. Ameliyat olmuş hastaların iyileşme sürecinde doktorlarının tavsiyelerine uymaları tekrarlayan fıtık riskini düşürür.

Bel ve boyun fıtığı tedavileriyle ilgili videoları izlemek için tıklayınız...
Opr.Dr. Alper Ergin

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
C...

Merhaba hocam 17 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldum şimdi sol bacağımda damar çekiyor ayak altında uyuşma yapıyor bunun için hangi ilaç kullanmam gerekiyor şimdiden teşekkürler

Opr.Dr. Alper Ergin Cevabı

Merhaba. Geçmiş olsun. Kas gevşetici ve ağrı kesici kullanabilirsiniz. Şikayetlerinizde düzelme olmazsa beyin cerrahi polikliniğine başvurmanız gerekir.

I...

Merhaba doktor bey .bel fitigi icin igne vuruldum omurilikten narkizlu.kortizonlu igne.sonra.kalcalarima belime ve sol bacagima kasiklarima agri yapdi.CT çekildi çok kireclenme ve tümör den şuphelendi doktor.sonra kemiksitgrafi cekildim.tümör yok dedi.uroliga gittim prostat kanseri yok dedi.4 aydan beri iki kalcamda sanci agri var.fuzuk tedavi fayda etmedi.almanyadan yaziyorum.napilabilir belime sıkışmada varmis omurilkte.almancanhz carsa Ct sonjcunu watsupdan yollayabilirim.teşekürler

Opr.Dr. Alper Ergin Cevabı

Merhaba. Geçmiş olsun. Whatsapp ‘tan göndermiş olduğunuz sonucu da gördüm. Ama bir şey söylemek için bunlar yeterli değil. MRI çekilebilir misiniz? Yazılan CT raporuna göre fıtığınız ve kireçlenmeleriniz var. Bir yerde de kanal darlığı görülmüş. Tedavi için MRI yol gösterici olacaktır. MRI çekilince bana wetransfer üzerinden görüntüleri gönderirseniz size çok daha sağlıklı ve net bilgi verebilirim. Mail adresim: alperginrs@gmail.com

A...

Merhaba, ben 6-7 sene önce bel ağrısı sikayetiyle hastaneye gittim ve bana omurilik yamulması olduğunu, ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Gençtim Korktum, Olmadım. Suan 27 yaşındayım ve ağrılarım gittikçe arttı. Artik Kalçama, baldirlara, diz kapağı arkasına vuruyor. Bazen belim bükülü kalıyor, doğrulamıyorum hatta yataktan kalkamadığım, ayağımı hissetmediğim oluyor. Tekrar doktora gitsem, ameliyat dicekler diye gitmiyorum. Ameliyat olmadan bir çözümü yok mu? Ne yapmam gerekiyor?

Opr.Dr. Alper Ergin Cevabı

Merhaba. Geçmiş olsun.Tedavi kararı verebilmek için MR görüntülerinizi görmek ve nörolojik muayenenizi yapmak gerekiyor. Ancak o zaman sağlıklı bir bilgi verebilirim.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 55 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
C... 5 ay
StarStarStarStarStar

Doktor bey çok ilgili çok kibar ve naif birisi. Her detayı ince ayrıntısına kadar anlattı

A... 8 ay
StarStarStarStarStar

İnsanı ilişkileri ve mesleki bilgisi kuvvetli bir doktordur. Hastasının maddi manevi her açıdan düşünür ve psikolojik olarak rahatlatır

Ö... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Hem mesleki ahlakına hem de kişiliğine hayran kaldım Alper Bey’in.Konuşurken taşıdığı tevazu,en ufak bir ayrıntıyı kaçırmayışı,sorunun ne olduğunu tane tane anlatışı derhal bir güven telkin etti bende.Ameliyata mutlulukla giren kaç hasta var bilmem ama Alper Beyin sayesinde ben onlardan biriydim.9 martta boynumun sağ tarafında sinire baskı yapan iki büyük fıtığımı ameliyat etti Alper Bey.Ağrılardan ve elimdeki uyuşukluktan kurtuldum.Etrafımdaki herkese sevgi ve güvenle öneriyorum.Umarım böylesi bir iyilik ve kabiliyetten herkes haberdar olur

M... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Harika bir dr işinin hakkını veren son derece etik gereksiz asla işlem yapmayan bir hekim

G... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Ben 13.06.2023 tarihinde İzmir Can Hastanesi'nde bulunan Doktor Alper Ergin bey tarafından omuriliğimden Ameliyat oldum. Doktor Bey tam 6 saat süren çok riskli Ameliyatımı çok güzel bir sonuç ile tamamladı. Ameliyat öncesi ve sonrası mütevazı ve Insan gibi insan olması beni ve Ailemi çok mutlu etti. Doktor Bey e ne kadar teşekkür etsem azdır. Allah onun ayağına taş degdirmesin. Ben Ameliyatimi olmasaydım 32 yaşında bir kac ay sonra belki yürüyemez hale gelicektim ama Ameliyatımin üzerinden bir kaç gün geçmesine rağmen bende ciddi değişiklikler var. Hocama minnettarım. Allah kendisinden razı olsun .. Kim olursa olsun gözüm kapalı bir şekilde tavsiye edebileceğim tek doktor. Doktor Alper Ergin bey Size ömrüm boyunca Duacı olucam.

m... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Gercek bir doktor karsisindaki insana para gözüyle bakmayan bir hekim kendisi 10 numara bi insan

Hastalığınız & Tedavimiz
  • Beyin ve Sinir Cerrahisi
    1. Bel Fıtığı Tedavisi
    2. Beyin Kanaması
    3. Beyin Tümörleri
    4. Boyun Ağrısı Tedavisi
    5. Boyun Fıtığı Tedavisi
    6. Boyun Tutulması
    7. Duruş Bozukluğu
    8. Hareket Bozuklukları
    9. Kanal Darlığı Tedavisi
    10. Karpal Tünel Sendromu
    11. Omurga Kırığı
    12. Omurilik Kanal Darlığı
    13. Omurilik Problemleri
    14. Servikal Myelopati
    15. Sinir Sıkışması Tedavisi
    16. Spondilolistezis (Bel Kayması)
    17. Vertigo
    18. Yürüme Bozukluğu
Anlaşmalı Sigortalar
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.