İnsülin Direncinde Beslenme- Dyt. İpek Canyakanlar

Merhabalar ben diyetisyen İpek Canyakanlar. Bugün size İnsülin Direncinde beslenme nasıl olmalıdır konusu hakkında konuşmak istiyorum.


Öncelikle diyabetin tanımıyla başlayalım. Diyabet; pankreastan salgılanan insülinlerin yeterince salgılanamaması veya hiç salgılanamaması sonucunda oluşan karbonhidrat,lipit ve protein bozukluğuyla karakterize olan bir hastalıktır. Sınıfrlandırma konusuna gelince çok fazla çeşit olmakla birlikte halk arasında genellikle Tip1 diyabet,Tip2 diyabet ve gebelik süresinde oluşan gestasyonel diyabet şeklinde isimlerle bilinmektedir.

Tip 1 diyabet pankreastan hiçbir şekilde insülin salgılanmaması sonucunda oluşurken, Tip2 diyabet pankreastan hiç ünsülin salgılanması sonucunda peliferik dokularda insülin duyarsızlığıyle beraber karakterize olan hiperglisemi sonucuyla meydana gelen bir hastalık türüdür.

Bu hastalarda bazı klinik bulgular 'acaba diyabet hastası mıyım' diye sorgulatacak bazı semptomlar gösterebilir. Bunlardan bazıları; ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve yanma hissiyatı,gece çok fazla tuvalete çıkmak, çok fazla su içmek,idrarda şeker bulunması gibi bazı sorunlardır. Bu semptomlardan herhangi biri sizde var ise mutlaka bir doktor muayenesi ile pre diyabet misiniz yoksa diyabet hastası mısınız sorusunun tanısı koyulması gerekir. Bu semptomlar devam ederse eğer akut veya kronik komplikasyonlar meydana gelebilir.

Bu komplikasyonalrın devam etmesi süresince kronik komplikasyonlara evrilebilir bu komplikasyonların başında da retinopati,nöropati,nepropati,ateroskleroz dediğimiz damar sertliği-tıkanıklığı meydana gelebilir.

Peki biz ne yapmalıyız?

Öncelikle insülin uyguluyorsak bunların dozajlarını doktorunuzla birlikte ayarlamalı veya oral antidiyabetik ilaç kullanıyolarsanız vücudunuzda endojen insülin salgılanmasını teşvik etmek için mutlaka hekim kontrolünde olmanız gerekir.

Bununla birlikte daha sonrasında tıbbi beslenme tedavisi için diyetisyeninizle ebraber çalışmanız gerekir. İnsülin tedavisi uzun süreli bir tedavidir. 1-2 gün boyunca uygulanan tıbbi beslenme tedavileri insülin ve şeker seviyelerinde müthiş bir değişiklik sağlamamakla birlikte uzun süreli tedavilerde olumlu sonuçlar alıyoruz.

Diyabet önlenebilir bir hastalıktır. Tıbbi beslenme tedavisi ile ve İnsülin tedavisi ile veya Oral antidiyabetik tedavilerile önlenebilen bir hastalık olduğu için mutlaka bir diyetisyen ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. 

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Diyetisyeninize soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 3 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
H... 1 ay
StarStarStarStarStar

Mesleğine nüfus etmiş, ilgili , hasta takibinde oldukça hassas. Mesleğine ilgili hiç tereddüt etmeden tavsiye ediyorum. Kendisine ayrıca çok teşekkür ederim.

M... 1 ay
StarStarStarStarStar

Tüp mide ameliyatımin sürecinde iyiki egepol hastanesi ve iyiki İpek Hanım dedim 4 aylık oldum sureçte benim her zaman yanımda olan tanıdığım en mükemmel diyetisyen sürecin zorluğu sayesinde o kadar güzel ilerliyor ki iyiki sizleri tercih etmişizz

M... 7 ay
StarStarStarStarStar

Son zamanlarda yoğun iş temposu sebebi ile spordan uzak kalmamla birlikte dengesiz bir kilo alımı gerçekleşmeye başladı. Bu durumu sadece spor yapmamama bağlamıştım ancak spor ile birlikte edindiğim beslenme alışkanlığımın da burada etkisi varmış. Ben sağlıklı beslendiğimi düşnürken yanlışlar yapıyormuşum. Sevgili diyetisyenim İpek Canyakanlar beni doğru bir şekilde yönlendirerek samimiyeti ile desteği ile de çok hızlı bir şekilde toparlanmama yardımcı oldu. Güler yüzü sıcakkanlılığı ve desteği için kedisine teşekkür ederim. Hayatıma dokundu.

Hastalığınız & Tedavimiz
  • Yetişkin ve çocuk beslenmesi
  • Hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
  • Klinik nutrisyon
  • Kanserde Beslenme
  • Sporcu beslenmesi
  • Toplu beslenme sistemleri
  • Kilo Verme
  • İnsülin Direnci
  • Diyabet (Şeker Hastalığı)
  • Kalp - Damar Hastalıkları
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS)
  • Metabolik Sendrom
  • Yeme Bozuklukları
  • Gastrointestinal Problemler
  • Karaciğer Hastalıklarında Beslenme
  • Online Beslenme Danışmanlığı
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.