Kanserde Beslenme - Dyt. İpek Canyakanlar

Merhabalar ben diyetisyen İpek Canyakanlar. Bugün size Kanserde beslenem konusunda bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle kanserin genetik faktörlerle ve çevresel faktörlerle oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Ancak kanser tedavilerinde uygulanan belli başlı tedavi yöntemleri var. Radyoterapi,kemoterapi,İmmünoterapi ve cerrahi operasyonlar sıklıkla uygulanan yöntemelrden birkaçıdır.

Biz bu yöntemler uygulanırken beslenemnin de etkisinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu yöntemler uygulanırken hastaların her birinde bu yöntemlerden kaynaklı bazı intoleransal problemler meydana gelebilir.

Örneğin; ishal,kabız,şişkinlik ya da radyoterapi alınan bölgenşn özelliğine göre ağrı,şişkinlik,kusma ,iştahsızlık gibi problemler görülebilir. Fakat bu problemelrin hepsi yönetilebilir problemlerdir. Özellikle beslenme uzmanlarınızla birlikte, tanı aldığınız günden itibaren yönetmeniz büyük önem taşımaktadır. Kanserde yetersiz beslenme kanser tedavisinin gidişatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hastanede yatış sürelerini uzatmakla birlikte enfeksiyon oluşumlarını arttırmaktadır.

Dolayısıyla biz kanser hastalarında yetersiz beslenmeyi önlemek amacıyla beslenme uzmanları olarak sizinle birlikte çalışmaktayız. Uygulanan tedavinin yan etkilerini azaltabilmek için hastaların çok iyi beslenemsi gerekir. Ancak çok iyi beslenmek çok fazla beslenmek anlamına gelmemektedir. Hastalığın tipine,verilen tedavinin türüne uygun bir beslenme programı bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanmaktadır. Eşinizin,dostunuzun size fayda sağlayacağını düşündüğü karışık bitki çayları veya herhangi bir bitkinin kökü gibi etkinliğini bilmediğimiz bir bitkiyi tüketmenizi tavsiye etmiyoruz. Bazı kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanırken kemoterapi ilaçlarıyla etkileşime gireceği için kesinlikle greyfurt,yaban üzümü, karadut,nar gibi besinlerin tüketilmesini önermiyoruz.

Radyoterapi tedavisi görürken de doktorunuzun önermediği  multivitamin, mineral tabletleri kullanmanızı önermiyoruz. Eğer baş veya boyun bölgesine alınan bir radyoterapi tedavisi var ise özellikle acı,ekşi çok soğuk veya çok soğuk şeklinde uyarıcı besinleri tüketmenizi önermiyoruz. Aynı şekilde sert besinleri de tüketmemeniz gerekmektedir.

Karın bölgenize radyoterapi tedavisi görüyorsanız bu süreçte de gaz yapıcı herhangi bir besin almanızı önermiyoruz. Bunun başında da karnabahar,lahana,pırasa,kereviz gibi sebzeler gelir. Bazı onkolojik hastalarda süt gruplarına karşı laktoz intoleransı bulunur. Bu nedenle süt ürünleri tüketildiğinde gaz ve şişkinlik meydana gelebilir.

Bu durumlarda süt ürünleri tüketirken laktozsuz olmasına özen göstermekte fayda vardır. Beslenmenizi planlarken mutlaka bir onkoloji diyetisyeniyle çalışmanız gerekmektedir. 

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Diyetisyeninize soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 3 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
H... 1 ay
StarStarStarStarStar

Mesleğine nüfus etmiş, ilgili , hasta takibinde oldukça hassas. Mesleğine ilgili hiç tereddüt etmeden tavsiye ediyorum. Kendisine ayrıca çok teşekkür ederim.

M... 1 ay
StarStarStarStarStar

Tüp mide ameliyatımin sürecinde iyiki egepol hastanesi ve iyiki İpek Hanım dedim 4 aylık oldum sureçte benim her zaman yanımda olan tanıdığım en mükemmel diyetisyen sürecin zorluğu sayesinde o kadar güzel ilerliyor ki iyiki sizleri tercih etmişizz

M... 7 ay
StarStarStarStarStar

Son zamanlarda yoğun iş temposu sebebi ile spordan uzak kalmamla birlikte dengesiz bir kilo alımı gerçekleşmeye başladı. Bu durumu sadece spor yapmamama bağlamıştım ancak spor ile birlikte edindiğim beslenme alışkanlığımın da burada etkisi varmış. Ben sağlıklı beslendiğimi düşnürken yanlışlar yapıyormuşum. Sevgili diyetisyenim İpek Canyakanlar beni doğru bir şekilde yönlendirerek samimiyeti ile desteği ile de çok hızlı bir şekilde toparlanmama yardımcı oldu. Güler yüzü sıcakkanlılığı ve desteği için kedisine teşekkür ederim. Hayatıma dokundu.

Hastalığınız & Tedavimiz
  • Yetişkin ve çocuk beslenmesi
  • Hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
  • Klinik nutrisyon
  • Kanserde Beslenme
  • Sporcu beslenmesi
  • Toplu beslenme sistemleri
  • Kilo Verme
  • İnsülin Direnci
  • Diyabet (Şeker Hastalığı)
  • Kalp - Damar Hastalıkları
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS)
  • Metabolik Sendrom
  • Yeme Bozuklukları
  • Gastrointestinal Problemler
  • Karaciğer Hastalıklarında Beslenme
  • Online Beslenme Danışmanlığı
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.