Psikoterapi

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi denildiğinde çoğu kişinin aklına divana yatıp, çocukluk döneminizi anlattığınız veya psikoloğun akıl vermesi gibi bir an canlanıyor. Pekala gerçek psikoterapi nedir ve ne değildir? Psikoterapi, gereken eğitimlerini almış olan bir ruh sağlığı uzmanıyla birlikte düşüncelerinizi, duygularınızı, ‘ben ve diğeri’ ile ilgili inanışlarınızı, kişisel hayatınızı güvenli bir şekilde keşfedebilme sürecidir. Ruh sağlığı uzmanıyla yapılan konuşma temelli tedavidir.

Psikoterapi kişiye, yaşadığı zorluk veya sıkıntılarıyla ilgili farkındalık kazandırmayı, düşüncelerdeki ve davranışlardaki değişiklikleri oluşturabilmek,  motivasyonu arttırmak ve bu değişimler için uygun olan yolları bulmaya yardımcı olabilmeyi hedefler.

Psikoterapi ne zaman gereklidir?

  • Sık sık, yoğun şekilde mutsuz, çaresiz ve umutsuz hissediyorsanız
  • Hissettiğiniz duygusal zorlantılar, korku ve kaygılarınız yaşamınızı olumsuz olarak etkiliyorsa
  • Bazı davranışlar kendinize veya diğer kişilere zarar verme başladıysa
  • Yaşanılan duygusal zorlanmalar sebebiyle aileniz veya yakınlarınızla ters düşüyorsanız
  • İş ortamı, iş performansıyla ilgili sorunlarınız varsa

psikoterapiye başvurmanızı öneririz.

Bunların yanı sıra depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, fobiler gibi psikiyatrik durumlarda da tüm dünya birçok terapi yöntemini kullanmaktadır.

Terapiyi bir arkadaşla dertleşmekten ayrıştıran özellikler neler?

Psikoterapistle danışanı arasında oluşan ilişkide, profesyonel, danışan merkezli, etik çerçeve içinde bir ilişki kurulur. Bu ilişki tedavi edicidir. Psikoterapist, size eleştirel yaklaşmaz, olumlu ya da olumsuz yorumda bulunmaktan kaçınır, öğütler vermez. Danışanın kişisel özelliklerinin farkına varmasına destek olur; hedeflediğiniz değişim için işbirliğiyle çalışır, kendi bilgi ve deneyimiyle değişimi olası kılar. Yani terapist gidilecek yere danışanı hemen bırakmaz, bu yolda size ışık tutar destek olur. 

Psikoterapi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?

İlk görüşmede, psikoterapist sizi tanımaya ve terapi için başvurma sebebinizi anlamaya çalışır. Bazı sorular sorarak ve gerektiğinde testleri uygulayarak danışanla ilgili bilgi edinir. Bu bilgilerden yola çıkarak bir terapi planı oluşturur.

Her kişi birbirinden farklıdır. Bu sebeple ileriki seansların içeriği de kişiye göre farklılık gösterir. Terapist duygu, düşünce, deneyimlerinizi paylaşabilmeniz ve keşfedebilmeniz için sizi cesaretlendirecektir. Uzmanınızın aldığı eğitimine ve kullandığı kurama göre de uygulamakta olduğu teknikler farklılık gösterebilir.

Psikoterapi ne kadar sürer?

Her süreç kişiye özeldir. Psikoterapiye başlarken terapi odasına getirdiğiniz sorunlara, terapistin kullanmakta olduğu yönteme, danışanın kendini terapistinde rahatlıkla açabilmesine, söylediği şeyleri iyi dinleyip hayata geçirmesine, varsa terapistin verdiği çalışmaları yapmasına gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak bu süre farklılık gösterir. Belirli süreli terapi yönlemleri olduğu gibi belirsiz süreli terapi yönlemleri de vardır.

Uzm. Kl. Psk. Nigar Banu Kına

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Psikoloğunuza sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
A...

Ben ilaç kullanamıyorum kullanırsam ateş basması,terleme,ve sersemlik hissi oluyor (daha yutmadan)nerden ve nasıl yardım alabilirim şimdiden teşekkürler

Uzm.Kl.Psk. Nigar Banu Kına Cevabı

İlacın değil ilaç içme eyleminin sizde olumsuz bir etkisi vardır. Psikoterapiye başlamanız faydalı olacaktır. Rica ederim sevgiler

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 20 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
T... 1 ay
StarStarStarStarStar

Banu hanım ile oğlum sayesinde tanıştık. Oyun terapisi sayesinde öfke problemini azalttı davranışları bile değişti.yanlizca oğluma değil ailemize de destek oldu.

E... 2 ay
StarStarStarStarStar

6 yaşında oğlumun kaygı bozukluğu problemi yaşamasından dolayı Banu hanımla oyun terapisine başladık. Banu hanım güler yüzlü, pozitif yaklaşımlı ve oğlumla güzel iletişim kurabilen bir uzman. Aynı zamanda biz ebeveynler içinde iyi bir yol gösterici olduğu için kendisine çok teşekkür ediyorum.

S... 4 ay
StarStarStarStarStar

Güler yüzlü, iletişimi kuvvetli, cana yakın, güvenilir olduğunuz için teşekkürler Banu Hanım

A... 4 ay
StarStarStarStarStar

Nigar hanım tatlı dilli, yumuşak konuşan bir psikolog. Ayrıca çok da iyi bir dinleyici kendisi. Herşey için teşekkür ediyorum.

E... 5 ay
StarStarStarStarStar

Banu hanım ile bir seneden daha fazladır tanışıyoruz iyiki hayatıma dokunmuş hala terapiye gidiyorum çok memnunum işini çok iyi yapan bir psikolog çok teşekkür ederim bana kazandırdığı değerler için...

A... 5 ay
StarStarStarStarStar

Nigar Banu hocamızı kızım sayesinde tanıdım. Kendisinin insanlara karşı pozitif düşünmesi, özverili olması, görüşmelerini aile ortamı sıcaklığına dönüştürmesi bizleri çok mutlu etti. Hocamızın sabrı, kararlılığı, bilgisi bize bu süreçte yol kılavuzu oldu. Kendisine çok teşekkür ederim. Yolun açık olsun hocam.

Hastalığınız & Tedavimiz
  • Psikoloji
    1. Aile Danışmanlığı
    2. Aile Terapisi
    3. Anksiyete Bozukluğu
    4. Çift Terapisi
    5. Çocuk Ve Ergen Psikolojisi
    6. Çocukluk Çağı Travmaları
    7. Depresyon
    8. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
    9. Distimik Bozukluk (Kronik Depresyon)
    10. İş ve Çalışan Psikolojik Problemleri
    11. Kaygı Bozuklukları
    12. Kişilik Bozuklukları
    13. Özgüven Sorunu
    14. Panik Atak
    15. Psikoterapi
    16. Sınav Kaygısı
    17. Yetişkin Terapisi
  • Klinik Psikoloji
  • Pedagoji
  • Pedagog
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.