Uyku Apnesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku sırasında solunumun belirli bir süre durmasıdır. Buna bağlı olarak kan oksijen düzeyi düşer ve gece boyunca bunun belli bir sayı üstünde olması yaşamsal işlevler için risk oluşturur. Bu nedenle riskli kalp, beyin ve akciğer hastalıkları geceleri ağırlaşarak kendini belli eder. Uyku apnesi olan kişi uykusunda fiziksel ve ruhsal olarak dinlenemez. Gündüz yorgunluğu ve gündüz uyku hali olur. Gece yakınları tarafından şiddetli horladığı ve ara sıra soluğunun durduğu ifade edilir (Tanıklı uyku apnesi)

Uyku Apnesi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Sabahları yorgun kalkıyorsanız, gün boyu uykulu halde iseniz, uykunuzda horladığınız ve /veya soluğunuzun ara sıra durdurduğu söyleniyorsa mutlaka “ uyku apnesi” nden süphe ederek ilgili birime başvurmalısınız.

Uyku Apnesi Nedenleri ve Belirtileri

Aşırı kilolu olmak,sigara kullanmak, burun, boğaz, sinüsler, yumuşak damak, geniz, dil kökü düzeyinde tıkanma oluşturan tüm nedenler (Burun egriliği, geniz eti, bademcik büyüklügü, gevşek yumusak damak, dil kökü kalınlaşması, solunum yolları ve akcigerler müzmin hastalıkları vb) Uyku Apnesine neden olabilir.

  • Uyku Apnesi Belirtileri
  • Uyku da tanıklı solunum durması
  • Horlama
  • Uykuda huzursuzluk ve ani uyanmalar
  • Gündüz yorgunluk ve uykuya eğilim

Bu belirtileri gösteriyorsanız muhakkak uzman bir hekime danışın.


Uyku Apnesi Testi Nedir?

Uyku Apnesi ve horlama başta olmak üzere tüm Uyku Bozukluklarının tanısında altın standart UYKU TESTİ (POLİSOMNOGRAFİ)'dir. Uyku testinde hastalar bir gece hastanede misafir edilerek doğal uyku süresince önemli ve yaşamsal işlevlerin objektif kayıtları yapılır. En az 5 saat toplam uyku süresi boyunca beyin, göz, solunum sistemi, kas sistemi, kalp ve dolaşım sisteminden elde edilen veriler ile test tamamlanmış olur.

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Uyku Hekimliği konusunda yetkin ve deneyimli KBB,Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanlarına ve Hastanelerin Uyku Merkezlerine başvurabilirler.

Uyku Apnesinin Zararları

Uyku apnesinin en önemli sonucu kan oksijen düzeyinin düşmesidir. Bu durum yaşamsal organlarımızda geri dönüşümsüz sonuçlar dogurur. Bunların bir bölümü acil müdahele gerektiren durumlardır. İkincil sonuçlar özellikle Beyin, Kalp ve Damar ve Akcigerlerde kendini gösterir.
Uyku apnesi olan kişide gündüz yorgunluk ve performans düşüklüğü görülür. Kişinin işinin özelliklerine göre hayati sonuçları olabilir.( Uyku apne li bir söförün direksiyon başında uyuya kalması gibi).
Yakın çevrenin yaşam kalitesinin düşmesi de önemli bir negatif sonuçtur.

Uyku Laboratuvarı Kimler İçin Uygundur?

  • Horlayan, uykuda nefesi kesilen hastalar
  • Gündüz yorgun ve uyuklaması olan hastalar 
  • Obezite
  • Gece terlemesi ve gece idrarı olan kişiler
  • Hipertansiyonu olan hastalar
  • Kalp ritm bozukluğu yaşayanlar
  • Sol ve sağ kalp yetmezliği olan kişiler
  • Diyabet
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişiler
  • Beyin damar hastalıkları yaşayanlar

Bu hastalar riskli hastalardır ve muhakkak uyku apnesi açısından tetkik ve tedavileri yapılmalıdır. 

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku bozuklukları ve horlama merkezimize başvuran hastalardan uzman hekimler tarafından  ayrıntılı öykü alınır. Endoskopik KBB muayenesi ile tıkayıcı uyku apne hastalığına neden olacak patolojiler belirlenir. Tıbbi ve cerrahi tedavi gerekiyorsa önerilir. Uyku testi programlanır. Uyku testi sonuçları uzman hekimlerce yorumlanır. Uyku bozukluğunun tipine göre Göğüs Hastalıkları,Nöroloji,Kulak Burun Boğaz,Psikiyatri uzmanları hastayı değerlendirir. Eğer Uyku Testi sonucunda hastada Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu tanısı konursa ve hastalık ORTA-AĞIR düzeyde ise hastaya Pozitif Havayolu Basıncı cihazi PAP ile ikinci uyku testi planlanır.

Bu testin amacı tedavide önerilen  farklı PAP cihazlarından hastaya uygun olanı kullanılarak hastalığı tedavi etmek ve doğru PAP cihazını hastaya reçete etmektir. Bu tip yakınmaları olan kişilerin gerek kendi sağlıkları ve yaşam standartlarının yükselmesi gerekse çevresel etkilenmenin ve yaşam güvenliğinin sağlanması için mutlaka merkezimize başvurmalarını öneriyoruz.

Uyku Apnesi Tedavisinde Kullanılan Cihaz

Tedavi de pozitif basınçla dış ortam havasını solunum yollarındaki direnci aşarak akciğerlere ulaştıran PAP cihazları kullanılır.  Ayrıca alt ceneyi öne dogru ilerleten plaklar uygun hastalarda kullanıbilinir.

Uyku Apnesinde İlaç Tedavisi

Uyku apnesine neden olan bazı problemlerde (allerji vs) ilaç kullanılarak sınırlı katkı sağlanabilir.

Uyku Apnesi Ameliyatı

Tıkayıcı Uyku Apne Hastalığında hava yollarında direnç artışı ve daralma yaratan bölgelerle ilgili KBB endoskopik değerlendirme sonucunda cerrahi girişimler yapılır. Yine önemli bir Uyku Apne nedeni olarak yumuşak damak ve kuçuk dil gevsekliğini sıkılaştırma ameliyatları uygun kişilerde son derece yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Genellikle 30 - 40 dk. süren, genel anestezi altında yapılan, hastane yatışı gerektirmeyen, iyileşme süreci kısa olan bir ameliyattır.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
H...

Merhaba iyi çalışmalar hocam. ,Sinüzite bağlı mukus kisti , Beyin sapına bası, operasyon gerektirirmi teşekür ediyorum.

Opr.Dr. Cüneyt Altunay Cevabı

Geçmiş olsun. "Beyin sapına bası"ifadesi,mutlaka tomografi ile görmek gerekir.Olasi sfenoid sinüs kıstı cerrahi açıdan değerlendirilmelidir. Sağlıkla kalın.

E...

Hocam merhaba.3 yaşında kızım %80 büyüme gösteren geniz eti var. Yaklaşık bir senedir kulakta sıvı için Burun yıkama ve sprey tedavisi kullanıyoruz. Şehir hastanesinde takipliyiz. Yaşı küçük olduğu için ameliyatı erteliyor doktorlar. Ama çok sık tekrar eden boğazda beyaz yaraları görebildiğim enfeksiyonu oluyor. 1 senedir ayda 3 kereyi buluyor tekrarlamaları. Surekli antibiyotik kullanıyoruz. Bu beyaz yaralar için antibiyotiğe alternatif tedavi var mıdır

Opr.Dr. Cüneyt Altunay Cevabı

Günaydın geçmiş olsun anlattığınız tabloda ameliyat seçeneğini her zaman düşünebiliriz.. Sağlıkla kalın

P...

İyi akşamlar bende geniz eti nedir tedavisi nedir diye bakarken sizin açıklamalarınız dikkatimi çekti benim Ağustos 5 üç yaşına giren oğlum için bilği almak istiyor um oğlum nefes alırken uyku şunda nefes sıkıntı var neden ne olabilir ve nelere sorun yaşarız daha önce burun temizliği yapıldı ama akıntı yok sadece nefes alıp. Verirken normal değil derin nefes alıp vermek gibi ses geliyor iyi akşamlar

Opr.Dr. Cüneyt Altunay Cevabı

Geçmiş olsun. Bu yaş grubu çocuklarda herhangi bir enfeksiyonu yokken agzi açık uyuma horlama,soluk durması sık uyanma var ise mutlaka "Geniz eti" açısından bir KBB hekimince degerlendirilmelidir. Sağlıklı günler dilerim Dr . Cüneyt Altunay

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 6 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
E... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Öncelikle her anne gibi kızım benim her şeyim. Cüneyt Altunaya tesadüfen gittim açıkçası. Yalnız cüneyt beyi gördüğüm anda için huzurla ve güvenle doldu. Açıkçası ameliyat söz konusu olduğu için kendi çocuk doktorumuza Mehmet Atilla Türkmen sorduk. Hocamızın çok dürüst ve güvenilir bir hekim olduğunu, hiç tereddüt etmememiz gerektiğini söyledi. Ne söylesem az kalır. Geniz eti, tüp ve bademcik operasyonu geçirdik. harika bir insan ve doktor. açıkçası, kent hastanesi çok şanslı biz Cüneyt Altunay için tercih ettik. mithat bahçeci ve siz hocam kent için veli nimetsiniz. çocuklara yaklaşımınız paha biçilmez.

İ... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Kızımın bademcik şikayetleri olması sebebi ile daha önce bir kaç kez muayeneye gittik muayenelerde geniz eti ameliyatı olması gerektiği söylendi. Ameliyat konusunda çekincelerimiz vardı. Cüneyt Beye öneri üzerine gittik. Detaylı muayene sonrasında geniz eti ve bademciğinin normal sınırlarda olduğunu söyledi ve kamera ile yaptığı muayenede bize göstererek detaylı bir şekilde anlattı. Çok deneyimli bir hoca beyefendi kişiliği ve saygın bir hekim olması bize güven verdi. Cüneyt Hocam çok teşekkür ederiz. Sizin gibi hekimler iyi varlar.

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Cüneyt hocam uyku bozukluklarında çok deneyimli. Daha önceden benim çalıştığım bir hastanede çalışmıştı Özellikle uyku apnesi konusunda gerçekten çok hastanın iyileşmesine vesile oldu. Dürüstlüğüyle, hastaya olan ilgi ve alakasıyla gerçekten çok değerli bir hekim. Hastane personeli hastasını kime götürüyorsa bilin ki o değerli bir hekimdir. Yolu açık olsun diyorum.

Y... 3 yıl
StarStarStarStarStar

4 aylik bebegimin dil altü bağı vardı. cüneyt bey bana hic hissettirmeden operasyonunu gerceklestirdi. çok memnun ayrıldim.bebegime karsi ilgisi yaklaşımı paha bicilemez. iyiki varsınız çok tesekkur ederiz.ali gökalp dinç

D... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Oglum bir kac yildir nefes alma zorlugu cekiyordu.Cuneyt hocam sayesinde kurtuldu cok basrili bir geniz eti ameliyati sonrasi cocgum rahat bir nefes aliyor.Ayrica cok ilgili bir doktor oglum muharrem umut ameliyattan cok korkuydu ama dokturun ilgi alakasi ve verdigi cesaretle bu dertten bizi kurtadigi icin ona nekadar tesekkur etsek az gelir.Ellerinize saglik hocam iyiki varsiniz.

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Cüneyt hocaya ne sorarsan cevabını alırsın, saat zaman fark etmez. çok mütevazi bir insan, gerçekten alanında çok eski bir doktormuş demem o ki yeni yetmeleri cebinden çıkarır. başarılar...

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.