Vertigo Tedavisi

Duyusal sinir yolunda, beyinde, iç kulakta veya orta kulakta meydana gelen sorunlar neticesinde ortaya çıkan “vertigo” halk arasında baş dönmesi olarak bilinen, kişinin yaşam kalitesini radikal şekilde etkileyebilen ve farklı hastalıkların habercisi olabilen bir sağlık sorunudur. Genellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde daha sık görülen vertigo geçici ya da uzun süreli olarak meydana gelebilir.

Vertigo, beyin kaynaklı rahatsızlıklar neticesinde oluştuğunda “santral vertigo”, iç kulak ya da orta kulakta bulunan denge merkezlerinin etkilenmesi sonucu meydana geldiğinde ise “periferik vertigo” olarak sınıflandırılır.

Periferik Vertigo Nedenleri

Vertigoya neden olabilecek çok çeşitli hastalıklar ya da durumlar olabilir.

  • Labirentit: İç kulak organlarının iltihaplanması olarak ifade edilebilen labirentit, “vestibüler nörit” adı verilen denge sinirinin iltihaplanması ya da üst solunum enfeksiyonu nedeniyle meydana gelebilir. Labirentit erişkinlerde kronik otit, 2 yaş altındaki çocuklarda ise menenjit kaynaklı oluşabilir.
  • Ani işitme kaybı: Sudden Hearing Loss olarak bilinen ve aniden başlayıp 72 saatten kısa süren ani işitme kayıpları da vertigoya neden olabilir.
  • Kolesteatom: Tekrarlayan kulak iltihapları nedeniyle orta kulakta meydana gelen cilt büyümesine kolesteatom adı verilir. Kolesteatom işitme kaybına ve vertigoya neden olabilir.
  • Ménière Hastalığı: İç kulakta “endolenf” adı verilen sıvıdaki artış nedeniyle iç kulak basıncının artması halinde kulak çınlaması (tinnitus), işitme azalması ve vertigo oluşabilir. Meniere hastalığına bağlı vertigo genellikle 40 – 60 yaş arasındaki kişileri etkiler.
  • Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo: Rotasyonel baş dönmesi atakları ile etkisini hissettiren BBPV iç kulaktaki denge kristallerinin yer değiştirip yarım daire kanallarına düşmesi ile meydana gelir.

Vertigonun saydığımız bu nedenler dışında migren, kafa travmaları, kullanılan ilaçlar, geçirilen kulak ameliyatları ve viral enfeksiyonlar nedeniyle de oluşabildiği bilinmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, kulaklarda dolgunluk hissi, soğuk terleme,  kusma ve mide bulantısı gibi çeşitli semptomlarla etkisini hissettiren vertigo yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunu olma özelliği taşır.

“Vertigo tedavisi hastanın şikayetlerinin nedenleri doğrultusunda planlanır. Vertigo tedavisinin başarıyla tamamlanabilmesi için vertigo nedenlerinin tespit edilmesi en önemli adımdır. Nedene yönelik yürütülen etkin tedavilerle vertigo ve yol açtığı şikayetler giderilebilir.”

Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BBPV) Nedir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigonun en sık görülen nedeni olan BBPV baş hareketleri ile artan baş dönmesi şikayetleri ile karakterizedir. Genellikle 2 dakikadan az süren vertigo ataklarına yol açan BBPV, Dix Halpike Testi ile teşhis edilir. Dix Halpike testi sırasında hastanın başı 45 derece yana çevrilir, hasta arkaya yatırılır daha sonra başı 30 derece aşağıya sarkıtılır. Tüm bu hareketler neticesinde hastanın göz hareketleri gözlemlenerek tanı konur.

Dix Halpike testi ile BBPV’nin nedeni teşhis edildikten sonra hastalara uygun manevralar yaptırılır.  Epley diğer bir adıyla Kanalit Repozisyon Manevrası (KRM) muayenehane ortamında gerçekleştirilebilir. İçi sıvı dolu yarım daire kanallarındaki denge taşlarının yerine oturtulması amacıyla uygulanan KRM oldukça pratik ve etkili bir yöntemdir.

“Vertigo sorunu yaşayan hastalar tıbbi destek almadan KRM tedavisini kesinlikle denememelidir. Manevralar KBB uzmanları kontrolünde gerçekleştirildiğinde güvenli bir tedavi sunacaktır.” 

Opr.Dr. Hünkar Batıkhan 
Detaylı bilgi ve randevu için tıklayın...

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Y...

Hocam iyi aksamlar,bende sanırım küçük dil büyümesi var. Internetten baktığım kadarıyla.bogazimda dolgunluk ,aşırı gıcık olma ve nefes darlığı uyku bozukluğu horlama var,

Opr.Dr. Hünkar Batıkhan Cevabı

Muayene etmek gerekli. 05306743779 randevu hattımız. Geçmiş olsun

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 5 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
Ş... 1 yıl
StarStarStarStarStar

Ciddi nefes alma problemlerim vardı ayrıca burun estetiği de olmak ta istiyordum. Kuzenimin önerisi ile Hünkar Batıkhan Hocam ile tanıştık. daha konuşurken ses tellerimde de sorun olabileceğini söyledi ve muayeneyi yaparken ses tellerimde ki polip i de gösterdi. Muayene esnasında uzun uzun olması gerekenleri, ameliyat sonrası nelere dikkat etmem gerekenleri anlattı bir kaç gün içinde hem burun estetiğimi hem de ses teli ameliyatımı gerçekleştirdi. yeniden doğmuş gibi oldum bunu laf olsun diye söylemiyorum gerçekten rahat rahat konuşabilmek, uyuyabilmek neymiş bunu yeni öğreniyorum. Hünkar Batıkhan hocama çok teşekkür ederim. Eğer bir KBB doktoruna ihtiyacınız varsa mutlaka görüşün derim.

E... 2 yıl
StarStarStarStarStar

Bitmek bilmeyen geniz akıntısı ve burun tıkanıklıklarım vardı. Kulağa basit gibi gelse de büyük oranda hayatımı etkiliyordu. Yaşadığım bir çok başarısız tedavi girişimlerinden sonra Hünkar Beyle tanıştım ve tedavisi sonrasında oldukça rahatladım. hayat standardım yükseldi diyebilirim. Hünkar Bey iyi bir hekim tercih ettiğiniz için pişman olmayacaksınız. kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

E... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Değerli doktorum Hünkar bey çok değerlisiniz. 2 kez rinoplasti olmama rağmen bir türlü oturmayan burnum sayenizde harika oldu. Kabusa dönen hayatım sayenizde yeniden düzene girdi. yıllar geçti ama benim size olan minnetim geçmedi. Herkese sizi tavsiye ediyorum. İyi ki hayatıma dokundunuz.

Z... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Hünkar hocama cuma günü burun ameliyatımı oldum. Arkadaşım tavsiye etmişti. Korkularım vardı bir türlü karar veremiyordum ama ilk görüşmede hemen kararımı verdim. Çünkü gerçekten kendinden çok emin ve bu durum insana güven veriyor. Kesinlikle işinin ehli ve iletişimi çok iyi ameliyat öncesi ve sonrası her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatır.Eli çok hafif ameliyat sonrası ağrı acı yok denecek kadar az. Hiçbir sıkıntı yaşamadım çok şükür.Çok içten ve samimidir sürekli gülümser Ameliyattan önce yanınıza gelir “Sen bize emanetsin der” size kendinizi özel ve değerli hissettirir iyi ki hünkar hocamla çıkmışım bu yola herkese tavsiye ediyorum zaten bir kere görüşünce hemen kararınızı vereceksiniz Eline emeğine ve her şeyden önemlisi o güzel YÜREĞİNİZE sağlık canım hocam .

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Üç hafta önce burnumdan ameliyat oldum. çok rahat ve ağrısız bir iyileşme süreci yaşadığım sonuçlarından çok memnunum. doğal tam istediğim gibi bir burna sahibim sayesinde ,pozitif enerjisi ,güler yüzü hastasına değer veren anlayan kesinlikle güven veren işin ehli bir doktor.kendisiyle karşılaşmamız bizim için bir sans oldu. kendisine eşim ve kendi adıma çok teşekkur ediyoruz.

İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.