Gastrointestinal Sistem Kanserleri

Gastroi̇ntesti̇nal Si̇stem Kanserleri̇

Gastrointestinal sistem ( sindirim sistemi) yemek borusu (özofagus) , mide, ince ve kalın barsaklar, anüs , karaciğer, pankreas ve safra kesesinden oluşur. Tüm bu organlar birlikte çalışarak aldığımız besinleri absorbe edip kana oradan da hücrelere taşınmasını sağlar.
Kolorektal kanserler en sık görülen 3. kanser türü, kansere bağlı ölümlerde ise 2.sıradadır.
Sindirim sistemi kanserleri genelde geç dönemlerde tanı alırken kolorektal kanserler erken dönemde tanı ve tedavi edilebilir veya tarama programlarıyla ilerlemeden önlenebilir. Genelde 50 yaş üzerinde görülür. Ama son yıllarda 50 yaş altında görülme sıklığında artış saptanmıştır.
Pankreas kanserinin ise kansere bağlı ölüm sıralamasında 2020 yılında 2. sıraya yükselmesi beklenmektedir.
Yapılan çalışmalarda yemek borusu kanserinin görülme sıklığı en hızlı artan kanserlerde başı çekmektedir.
Karaciğer kanserinin görülme sıklığı her yıl % 3 oranında artmakta, bunun en sık nedeni de Hepatit C enfeksiyonu oranlarının artmasıdır.
Mide kanserlerinin ise görülme sıklığı gelişmiş toplumlarda giderek azalmaktadır. Bu, taze meyve sebzelerin teknolojik gelişmeler doğrultusunda bozulmadan daha fazla tüketilmesi, antibiyotik kullanımının artarak Hepatit C enfeksiyonun azalması gibi nedenlerle açıklanabilir.

Ri̇sk Faktörleri̇ Nelerdi̇r?


ÖNLENEBİLİR FAKTÖRLER:

 * Sigara
 * Obezite
 * Meyve, sebze ve lifli gıdalar yerine kırmızı ve işlenmiş et tüketimi,
 * Fazla alkol tüketimi
 * Tip 2 diabet
 * Hep B , Hep C , HPV , H.Pilori enfeksiyonları
 * Reflü

ÖNLENEMEZ FAKTÖRLER

 * Inflamatuar barsak hastalığı( 8 yıldan uzun süren)
 * Ailesel kanser öyküsü (kansere yakalanan herkeste aile hikayesi yoktur ama 1 . derece yakınlarında kanser olanlarda görülme riski fazladır.),
 * Tüm sindirim sistemi kanserleri genelde 50 yaş üzerinde görülür ama giderek daha genç yaşlarda da görülebilmektedir.
 * Anal bölge ve safra kesesi kanserleri dışında , erkekler kadınlara göre daha fazla risk altındadır.

Si̇ndi̇ri̇m Si̇stemi̇ Kanserleri̇ni̇n Erken Tespi̇ti̇ Ve Önlenmesi̇ İçi̇n Uyarılar

 - Alkol alınacaksa seyrek aralıklarla alınmalı,
 - Ailesel faktörler ve akrabaların kanser geçmişleri iyi etüt edilmeli
 - Fiziksel aktivite arttırılmalı
 - Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeli
 - Sigara ve yan ürünleri bırakılmalı
 - Fazla kilolar verilmeli
 - Önlenebilir hastalıklar (ör: Hep-B gibi) için aşılama yapılmalı
 - Vücut değişiklikleri iyi takip edilmeli ( barsak alışkanlıklarında değişiklikler(ishal, kabızlık), gaytada kan görülmesi, yutma güçlüğü, cilt renk değişiklikleri, ilerleyen ve devamlı karın ağrısı, istenmeyen kilo verilmesi,
 - Her hangi bir anormal belirtide doktorunuz bilgilendirilmeli.

Sindirim Sistemi Kanserlerinin Tanı ve Tedavisi

Sindirim sistemi kanserlerinde diğer tüm kanserlerde olduğu gibi erken tanı hayati önem taşır. Röntgen, bilgisayarlı tomografi ,MR gibi görüntüleme yöntemler tanı konulmasında faydalı olsa da yemek borusu, mide ,bağırsaklar gibi içi boş organların değerlendirilmesinde çok etkili değillerdir. Endoskopik incelemeler ( endoskopi/ kolonoskopi) bu açığı kapatarak hem görüntülemede şüpheli yerlerden örnek alınmasında hem de kanser öncesi lezyonların tespit edilerek ilerlemeden alınmasında çok önemlidir.
Tedavisi multidisiplinerdir. Cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisinin bulunduğu bir konsey tarafından Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji ve Anestezi gibi branşların da onayları alınarak ameliyat, radyoterapi veya kemoterapi seçenekleri arasında tercih yapmalıdır.

Ameliyat Sonrası Süreç ve Beslenme:

Sindirim sistemi kanserlerinde teşhisten sonra tedavi aşamasına geçilmekte ve gerekli durumlarda ameliyat ile başarılı bir şekilde kanser tedavisi sonlandırılmaktadır. Ancak her kanser türünde olduğu gibi sindirim sistemi kanserleri için de ameliyat sonrası süreç oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası tekrarlayan kanserler genellikle ilk 2 yıl içerisinde tespit edildiği için hastanın gerekli takipleri yapması ve muayenelerini aksatmaması gerekmektedir. Sindirim sistemi kanserlerinde ameliyatla müdahale söz konusu olduğunda ameliyat sonrası beslenme düzeninde değişiklikler de meydana gelebilmektedir. Hastanın beslenmesinde birtakım kısıtlamalar olduğu için kilo kaybı yaşanması normal karşılanan durumlar arasındadır. Ameliyat sonrası yemek yeme sıklığı artsa dahi tek seferde tüketilen besin miktarı azaltılmalıdır. Hastanın yemek esnasında su içmesi yerine öğün aralarında su tüketmesi önerilmektedir. Tatlı gıdaların tüketimi kısıtlanmalı ve kontrollü şekilde beslenmenin alışkanlık haline getirilmesi oldukça önemlidir. Sindirim sistemi kanserlerinde ameliyat sonrası süreç için hastanın yaşam kalitesinde düşüş meydana gelmesi beklenen bir durumdur. Ancak beslenme konusunda dikkatli olunması ve bazı vitamin ve mineral takviyelerinin düzenli olarak alınması halinde hastalığın yaşamış olduğu olumsuzlukların önüne geçilebilmektedir. 

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
D...

Merhaba hocam tüp mide ameliyatı olmak istiyorum ve 4-5 ay önce sezeryan doğum yaptım vki 31 çıkıyor safra kesemde taş çıktı tüp mide ameliyatı olabilir miyim?

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

Dilara Hanım merhaba elbette gerekli muayeneniz sonrasında tüp mide ameliyatınızı ve aynı anda safra kesesi ameliyatınızı da gerçekleştirebiliriz.

M...

Sürekli olarak miğde bulantısı bir öğün yemek yediğim halde karnımda büyük bir şişlik kabızlık nefes darlığı yutkunma zorluğu

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

En kısa sürede endoskopi olmanız gerekiyor.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 10 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
s... 2 yıl
StarStarStarStarStar

uzun yıllar kilo verebilmek için her şeyi yaptım ama başaramadım 3 kilo versem 5 kilo geri aldım. Daha fazla tek başıma mücadele edemeyeceğimi anlayınca tüp mide ameliyatı olmaya kara verdim ve bir yakınımın tavsiyesiyle Serkan Beye gittim. Serkan bey bilgili ve net ifadeleri olan kendine güvenen bir doktor bu sebeple başka bir doktor arayışına girmedim bile. Kendimi ona teslim ettim. Tüm ekibiyle birlikte bana kendimi çok önemli hissettirdiler yakından ilgilendiler her şeyle, ameliyatım harika geçti kısa sürede hızlıca kilo vermeye başladım. benim için kara verme ve ameliyat olma süreci çok hızlı ve harika oldu herkese Serkan Hocayı Tavsiye ederim.

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Arastirarak gittim tertemiz bir ortamda titizce ilgili ve alakadar oldular cok memnunum allah işini gücünü rast getirsin doktorumdan memnunum

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Kendi adıma çok memnun kaldım.Samimimiyet,ilgi, alaka, saygı üst seviyede idi.çok yararlı, bilgilendirici, aydınlatıcı bir muayene-görüşme gerçekleşti. Çok teşekkür ederim. Başarılarınızın artarak daim olmasını dilerim. Umuyorum ve diliyorum çok insana ulaşırsınız. Ve olabildiğince çok hastanın sağlığına kavuşmasına mutlu olmasına vesile olursunuz. Helalinden hayırlı bol kazançlar. Hayırlı bol müşteriler. İyi günler.

S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Diyecek tek kelime var oda süper ve hersey cok güzel oluyor mide botoksundan 14 gün de 9 kg verdim hersey icin tsk ederim

S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Serkan bey 2 .5 hafta önce bana mide botoxu işlemi yaptı.Kendisi ve diyetisyenim Şeyma hanım gayet ilgililer ve aydınlatıcı bilgiler verdiler.Aklima takılan ne olursa hemen cevaplıyorlar.Klinik ise genis ve tertemiz.Yolun başındayım ve şimdiden 6 kilo verdim.

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Kendisi çok mütevazi ve alcak gönüllü birisi ayrıca çok da ilgili mükemmel bir doktor memnun kaldım kendisinden

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.