Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi̇ Ne İşe Yarar:

Safra kesesi karaciğerin altında yerleşmiş, karaciğer tarafından üretilen safrayı depolayan küçük bir organımızdır.  Yemeklerden sonra safra kesesi sönmüş bir balon gibi düz ve boştur. Yemeklerden önce açken ise safra ile doludur ve bir armut büyüklüğüne ulaşabilir.

Gerekli sinyaller geldiğinde safra kesesi kasılarak depoladığı safrayı bazı kanallardan geçerek ince bağırsağa gönderir. Safra yağların sindirilmesine yardımcı olur.

Safra Kesesi̇ Hastaliklari:

SAFRA TAŞLARI: Bilinmeyen nedenlerden dolayı safra, safra kesesi içinde kristalize olarak taş oluşturur. Safra taşları özellikle yemeklerden sonra ağrı bulantı ve iltihaplanmaya neden olabilir.

SAFRA KESESİ İLTAHABI: Genelde safra taşına bağlı olarak oluşur. Şiddetli ağrı ateş ve kusma yapabilir. Büyük olasılıkla cerrahi gerektir.

SAFRA KESESİ POLİPLERİ: Safra kesesinin iyi huylu tümörleridir. Yapılan çalışmalarda %20 e kadar oranlarda kanser riski belirtilmektedir. Özellikle büyük poliplerde veya yapılan takiplerde hızla büyüme gösteren poliplerde risk daha fazladır. Cerrahi önerilir.

SAFRA KESESİ KANSERİ: Ender görülen bir kanser türüdür. Belirtileri safra taşına benzer Geç tanı konulan bir kanser türü olduğu tanı konulduğunda ilerlemiş bir evrede olduğu için tehlikelidir. 

SAFRA TAŞINA BAĞLI PANKREAS İLTAHABI: Safra kesesinde oluşan taşlar kanala düşerek pankreas kanalını tıkar ve enfeksiyon oluşturur. Tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur.

Safra Kesesi Tani Yöntemleri̇:

ULTRASON: Safra taşlarını ve safra duvarını belirlemek için harika bir yöntemdir. Kolay uygulanabilir ve hastaya zarar vermeyen bir yöntemdir. Karın üzerinden yapılabildiği gibi Endoskopik yöntemle mide içine bir probe gönderilerek de yapılabilir.  

MRCP: safra kesesi safra kanalları ve pankreas için yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilir.

ERCP: Ağızdan mideye oradan da ince bağırsağa geçirilen ince bir tüp ile safra kanallarına opak madde verilerek görüntüleme yapılabilir. Aynı anda kanallardaki taşlara da müdahale edilebilir.

Safra Kesesi̇ Cerrahi̇si̇:

Operasyon normal şartlarda laporoskopik olarak yapılır. Göbek deliğinden çok küçük bir kesiyle ışıklı bir kamera yerleştirilerek safra kesesi görüntülenir. Max 4 adet 5mm kesi ve aletler yardımıyla safra kesesi çıkartılır. 

Safra Kesesi̇ Ameli̇yati Sonrasi Beslenme:

Safra kesesi karaciğerde üretilen safranın depolanmasında görevlidir. Safra ise, yağların sindiriminde, emiliminde, atık maddelerin atımında etkili olan bir sıvıdır. Safra kesesi gerektiği zaman bu sıvıyı sindirim kanalına boşaltır. Kısaca açlık durumunda bu sıvıyı birikir, sindirim sürecinde ise safrayı bağırsağa boşaltır. Safrayı oluşturan sıvının belirli bir konsantrasyonda olması gerekir. Bu konsantrasyon bozulduğunda ise taşlar oluşmaya başlar. Genellikle obezite,yaş, genetik faktörler ve sık doğum yapma bu sıvının konsantrasyonunda değişikliler meydana getirir ve taş oluşumuna neden olur ve ameliyat ile safra kesesinin alınması gerekir.

Safra ameliyatı öncesinde bulantı ve ağrı ameliyat sonrasında bulantı ve kusma durumları görülebilir.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER:

  • Yağda kızartılmış yumurta, peynir (kısıtlı), et, tavuk ve balık çeşitleri (kısıtlı)
  • Karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlar ve tavuk derisi
  • Fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi yağlı kuruyemişler
  • Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri
  • Bütün yağlı yiyecekler, kavurma ve kızartmalar
  • Kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, cips, çeşnili kraker ve bisküviler
  • Yağlı poğaça, börek, kek ve pasta gibi hamur işleri
  • Gaz yapma özelliği olan lahana, turp, brokoli, karnabahar, kereviz gibi sebzeler; mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kurubaklagil çeşitleri
  • Yumurta ve yumurta içeren besinler (Yumurtanın vücutta tolere edilmesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden tüketimi de kişye göre belirlenmelidir.)
  • Pul biber, karabiber, kimyon gibi baharatlar
  • Salamura besinler, turşu, sirke, çeşniler, et suyu, hardal, sarımsak, çemen, limon tuzu
  • Koyu çay ve kahve, limonata, boza, neskafe, kakaolu süt, alkollü içecekler, maden suyu, soda, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi asitli içecekler
  • Hazır çorbalar, et suyu veya tavuk suyu eklenmiş çorbalar, acılı çorbalar, kurubaklagil bulunan çorbalar

SERBEST OLAN BESİNLER:

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme düzeninde veya safra diyeti uygularken aşağıdaki besin grupları tercih edilmelidir.

  • Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler
  • Süt, beyaz peynir, kaşar peyniri ve yoğurt
  • Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl kaynakları
  • Baharat çeşitlerinden tarçın, nane ve kekik
  • Çiğ ve kabuksuz muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, kiraz
  • Pekmez, bal, reçel, sütlaç, tavuk göğsü ve muhallebi
  • Domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye veya pirinç eklenmiş çorbalar, yayla çorbası ve acısız tarhana çorbası

 

Ameliyat Sonrası Süreç:

Safra kesesi ameliyatından sonra yaklaşık 1-2 saat kadar anestezi etkisinin geçmesi beklenmektedir. Anestezi etkisi geçtikten sonra hastanın hastanede yatış süreci başlamaktadır. Ortalama 2 ila 4 gün arası hastanede müşahede altında tutulması gereken hasta doktor kontrolünde özel bir beslenme programıyla iyileşme sürecine başlamaktadır. Ameliyat sonrası oluşabilecek hafif derecedeki ağrı ve sızı hisleri normal karşılanmaktadır ancak ağrıların şiddetlenmesi ve ağrı kesici ilaçlarla önlenememesi halinde safra kesesi sızıntısı meydana gelmiş olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın hemen doktoruna başvurarak uygun tedavi şekline başlaması gerekmektedir. Hastanın ameliyattan sonra hastanede geçirdiği ilk gün hareket kabiliyeti oldukça sınırlıdır. Bu yüzden sırt üstü pozisyonda yatması ve mümkün olduğunca hareket etmemeye özen göstermesi gerekmektedir. Hastanın sürekli olarak yatmasına bağlı birtakım ağrıları oluşabilmektedir. Özellikle sırt ve omuz ağrıları ameliyat sonrası istirahat döneminde görülen ağrılardır. Ameliyat sonrası ikinci gün hasta hemşire kontrolünde olmak üzere ufak adımlarla yürümeye başlamaktadır. Daha sonrasında taburcu olan hastanın bir süre istirahat etmesi ve ameliyat sonrası uygun beslenme programına bağlı kalması beklenmektedir. Ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra kadar pansuman yapılmaktadır. Bu süreç içerisinde doktor tarafından reçeteli olarak verilen ilaçların eksiksiz şekilde kullanılması ameliyat sonrası iyileşme sürecini sorunsuz şekilde tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Cerrahi bir operasyon olduğu için ameliyattan sonra alkol ve sigara kullanımı oluşabilecek komplikasyonları önlemek için engellenmelidir. Ameliyattan sonra hastanın psikolojik açıdan kendisini iyi hissetmesi beklenmektedir çünkü safra kesesinin vücuttan alınması herhangi bir eksiklik hissi yaşatmamaktadır. Safra kesesi ameliyatından sonra hareket kabiliyeti sınırlanmakta olduğu için hastanın ilk 2 hafta ağır işlerden kaçınması gerekmektedir. 6 hafta sonra doktor kontrolünde hangi tür egzersizlerin yapılabileceğine karar verilmektedir. Fitness gibi hafif sporlar için 2 haftalık süreçten sonra doktor izniyle başlanabilir ancak ağır sporların en az 6 hafta kadar yapılmaması önerilmektedir.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
D...

Merhaba hocam tüp mide ameliyatı olmak istiyorum ve 4-5 ay önce sezeryan doğum yaptım vki 31 çıkıyor safra kesemde taş çıktı tüp mide ameliyatı olabilir miyim?

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

Dilara Hanım merhaba elbette gerekli muayeneniz sonrasında tüp mide ameliyatınızı ve aynı anda safra kesesi ameliyatınızı da gerçekleştirebiliriz.

M...

Sürekli olarak miğde bulantısı bir öğün yemek yediğim halde karnımda büyük bir şişlik kabızlık nefes darlığı yutkunma zorluğu

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

En kısa sürede endoskopi olmanız gerekiyor.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 10 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
s... 2 yıl
StarStarStarStarStar

uzun yıllar kilo verebilmek için her şeyi yaptım ama başaramadım 3 kilo versem 5 kilo geri aldım. Daha fazla tek başıma mücadele edemeyeceğimi anlayınca tüp mide ameliyatı olmaya kara verdim ve bir yakınımın tavsiyesiyle Serkan Beye gittim. Serkan bey bilgili ve net ifadeleri olan kendine güvenen bir doktor bu sebeple başka bir doktor arayışına girmedim bile. Kendimi ona teslim ettim. Tüm ekibiyle birlikte bana kendimi çok önemli hissettirdiler yakından ilgilendiler her şeyle, ameliyatım harika geçti kısa sürede hızlıca kilo vermeye başladım. benim için kara verme ve ameliyat olma süreci çok hızlı ve harika oldu herkese Serkan Hocayı Tavsiye ederim.

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Arastirarak gittim tertemiz bir ortamda titizce ilgili ve alakadar oldular cok memnunum allah işini gücünü rast getirsin doktorumdan memnunum

A... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Kendi adıma çok memnun kaldım.Samimimiyet,ilgi, alaka, saygı üst seviyede idi.çok yararlı, bilgilendirici, aydınlatıcı bir muayene-görüşme gerçekleşti. Çok teşekkür ederim. Başarılarınızın artarak daim olmasını dilerim. Umuyorum ve diliyorum çok insana ulaşırsınız. Ve olabildiğince çok hastanın sağlığına kavuşmasına mutlu olmasına vesile olursunuz. Helalinden hayırlı bol kazançlar. Hayırlı bol müşteriler. İyi günler.

S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Diyecek tek kelime var oda süper ve hersey cok güzel oluyor mide botoksundan 14 gün de 9 kg verdim hersey icin tsk ederim

S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Serkan bey 2 .5 hafta önce bana mide botoxu işlemi yaptı.Kendisi ve diyetisyenim Şeyma hanım gayet ilgililer ve aydınlatıcı bilgiler verdiler.Aklima takılan ne olursa hemen cevaplıyorlar.Klinik ise genis ve tertemiz.Yolun başındayım ve şimdiden 6 kilo verdim.

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Kendisi çok mütevazi ve alcak gönüllü birisi ayrıca çok da ilgili mükemmel bir doktor memnun kaldım kendisinden

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.