Anal fissür (makat çatlağı)

Zorlu dışkılama sonrası makat bölgesinde meydana gelen yırtıklara Anal fissür (Makat çatlağı) denir. Anal bölge yoğun sinir ucu içeriğine sahip olduğu için hassas bir bölgedir. Oluşan yırtıklar ile birlikte çok şiddetli ağrı oluşur. Ağrı dışkılama alışkanlığını kontrol eden anal kanal kaslarının spazmına bağlıdır. Hastalar bu ağrılar nedeniyle dışkılama yapmak istemezler. Hastanın ağrıs sanki bıçakla kesilmiş gibi olur ve dışkılama bittikten sonra da devam eder.

Hastanın şiddetli ağrısı ile birlikte az miktarda parlak, kırmızı renkte kanama olur. Bu kanamayı hasta ya tuvalet kağıdında görebilir yada damla damla kanama şeklinde görebilir. Anal fissüre bağlı olarak birkaç hafta içerisinde makat bölgesinde şişlik oluşabilir. Bu durum da detaylı sorgulama yapılmaz ise hastalık,  hemoroid olarak algılanmalara ve yanlış tedavilere neden olabilir. Ayrıca hastalarda akıntı ve kaşıntı şikayetleri de olabilir.

Makat bölgesi rahatsızlıkları şikayetleri benzer olduğu için karışabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi için doktor muayenesi çok önemlidir. Hastalar genelde bu bölge şikayetlerini saklamakta, kulaktan dolma tedavi yöntemlerini uygulamakta, rahatsızlıklarını önemsememektedir. Bu durum hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır.

Anal fissüre neden olan durumlar nelerdir?

En önemli neden dışkılama problemleridir. Kabızlık dönemi sonrası sert, kuru bir dışkılama yapılması anal kanalda yırtık oluşumuna neden olur. Makat bölgesinin temizliğinin yetersiz yapılması ve bazı enfeksiyonlarda makatta çatlağa neden olmaktadır. Dışkılama sonrasında tuvalet kağıtları ile aşırı temizleme isteği, ıslak alkollü mendillerin kullanılması tahrişe neden olmaktadır. Bunun aksine yeterli temizlik yapılmaması da bu bölgede dışkı artıklarının kalmasına ve tahrişe neden olmaktadır. Her ikiside makatta çatlaklara neden olmaktadır. Bu yüzden makat bölgesinin temizliği su ile yapılmalı ve daha sonra kurutulmalıdır. Ayrıca gebelik ve doğum, makat bölgesi operasyonları ve anal yolla cinsel ilişki de Anal fissüre neden olmaktır.

Anal fissür tanısı nasıl konulmaktadır?

Tanının konulması hastanın şikayetlerinin tam olarak dinlenilmesi ve değerlendirilmesi olur. Yapılan makat muayenesi ile çatlağın göz ile görülmesi ile tanı kesinlik kazanır. Eğer hastada başka bir hastalık düşünülüyor ise rektoskopi ve/veya sigmoidoskopi yapılması uygun olur.

Anal fissür (Makat Çatlağı) tedavisi

Anal fissürlerin yaklaşık yarısı tuvalet alışkanlıklarının değiştirilmesi ve bu bölgeye uygulanan kremler ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte günde 5-6 defa en az 15 dakika süreyle yapılan sıcak oturma banyoları tedavide önemlidir. Oturma banyoları sonrası bu bölgenin ıslak kalmaması gerekir. Bununla birlikte kabızlık tedavi edilmelidir. Posalı yiyecekler yenmeli ve bol miktarda su içilmelidir.
Anal fissür için bir diğer tedavi yöntemi makatı kontrol eden kas içerisine yapılan özel enjeksiyon sonrası kaslardaki kasılma çözülür ve kaslar geçici bir süre yaklaşık 4-6 ay kadar felç edilir. Bu süre içerisinde fissürün iyileşmesi beklenir. Bu yöntem ile başarı oranı % 70 lerdedir.

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı ve/veya tedavisye rağmen sık sık tekrarlamaların olduğu durumlarda cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Yapılan ameliyatta makatı kasan kaslardan içteki kesilir ve yırtık ık iyileşmesi beklenir.Başarı oranı % 95 lerdedir. Fakat bu yöntemde de % 3-5 oranında gaz tutamama ve dışkı kaçırma gibi sorunlar oluşabilir.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Fibroadenom ağrı yapar mı, fibroadenom teşhisi nasıl konulmalıdır?
A...

Mrb hocam, 32 yaşındayım mememde bir bölüm bastırdığımda ağrıma oluyordur. doktora gittim usgde fibroadenom dendi ama araştırma yap yatığımda fibroadenom ağrı vermediğini okudum sizce bu nedir? Cevap yazarsanız çok sevinirim.

Doç.Dr. Bünyamin Özoğul Cevabı

Fibroadenom genellikle ağrı yapmaz. Teşhis için elle muayene yeterli değildir ultrasonla incelemek gerekir. bir meme ultrasonu çektirirseniz durumun ne olduğu daha net anlaşılacaktır. Geçmiş olsun.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 3 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Ota Jinemed hastanesinde Bünyamin Hoca safra kesesi ameliyatımı başarıyla gerçekleştirdi. Gerekli bütün detayları ve bilgilendirmeleri yaptı. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat, safra kesesinin durumunu kötü görmesiyle açık ameliyat olarak sonlandırdı. Süreci başarıyla yönettiği ve ilgisi, alakası için çok teşekkür ediyorum. Kendimi eskisinden çok daha iyi hissediyorum.

K... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin hoca endoskopi de yapıyor mide ağrılarım için bir arkadaşın önerisi ile tanışmıştık. Gerçekten nasıl oldu bitti anlamadım çok korkuyordum ama gerek yokmuş. Ağrılarım da epey geçti, bakalım gelişmeleri yazarım yine...

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin Özoğul hocam gerçekten çok ilgili bir doktor. Alanında uzman, biz kolon kanseri teşhisi sonrasında kendisiyle görüştük bizi bilgilendirdi ve ümit verdi. Daha sonra ameliyatımızı gerçekleştirdi sonrasında hemen taburcu olduk. Şu anda annem çok iyi kendisine teşekkür ediyoruz.

Hastalığınız & Tedavimiz
Videolar
İletişim Bilgileri
  • Nüzhetiye Cad. Deryadil Sk. No:1 Beşiktaş, İstanbul OTA Jinemed Hastanesi

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.