Kıl Dönmesi Tedavisi (pilonidal sinüs)

Kıl dönmesi ( Pilenoidal Sinus ) Nedir?

Kuyruk sokumu bölgesinde, cilt altında oluşan boşluka kılların girmesi ve iltihap oluşmasıdır. Genellikle orta yaş hastalarda oluşur. Vücudun birçok bölgesinde kıl dönmesi olabilir. En sık görüldüğü bölge ise kuyruk sokumudur.

Kıl dönmesinin beliritleri nelerdir?

Kuyruk sokumunda şişlik, Kötü kokulu akıntı, Ağrı, Ciltte kızarıklık

Kıl dönmesi sessiz bir şekilde olduğu gibi akut apse şeklindede karşımıza çıkabilir. Kuyruk bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, ateş ve pürülan akıntı oluşturabilir.

Kıl dönmesinin tedavisi nasıl olur?

Eğer Apse oluşmuş bir kıl dönmesi var ise öncelikle apse boşaltılması ve antibiyotik tedavisi önerilir.

Eğer apse oluşmamış ve/veya apse tedavisi sonrası gelen kıl dönmesi için ise;

1. Kıl dönmesi içerisindeki kıllar temizlendikten sonra Fenol enjeksiyonu yapılabilir. Bu işlem ameliyat gerektirmeyen bir işlemdir. Poliklinik şartlarında yapılabilir. Bu işlem gerektiğinde belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Bu yöntem ile iyileşme %80-90 arasındadır. Tekrarlama oranı ise %5’tir. 

2. Kıl dönmesi olan bölge çıkarılır. Bu işlemde dikişsi ve dikişli olarak yapılabilir. Dikişsiz uygulamaların iyileşme süresi uzun tekrarlama olasılığı düşüktür. Dikişli uygulamaların ise iyileşme süresi kısa tekrarlama olasılığı yüksektir.Dikişli işlemlerde primer kapatma ve flep kaydırma şeklinde iki çeşittir.

Kıl dönmesinde nasıl korunabiliriz?

Kuyruk sokumu bölgesi her tuvlet sonrası özenle temizlenmelidir.
Akşamları kalçaların arasında biriken kıllar temizlenmelidir.
Özellikle kuyruk sokumu bölgesindeki kıllar 2 haftada bir buradan uzaklaştırılmalıdır.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Fibroadenom ağrı yapar mı, fibroadenom teşhisi nasıl konulmalıdır?
A...

Mrb hocam, 32 yaşındayım mememde bir bölüm bastırdığımda ağrıma oluyordur. doktora gittim usgde fibroadenom dendi ama araştırma yap yatığımda fibroadenom ağrı vermediğini okudum sizce bu nedir? Cevap yazarsanız çok sevinirim.

Doç.Dr. Bünyamin Özoğul Cevabı

Fibroadenom genellikle ağrı yapmaz. Teşhis için elle muayene yeterli değildir ultrasonla incelemek gerekir. bir meme ultrasonu çektirirseniz durumun ne olduğu daha net anlaşılacaktır. Geçmiş olsun.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 3 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Ota Jinemed hastanesinde Bünyamin Hoca safra kesesi ameliyatımı başarıyla gerçekleştirdi. Gerekli bütün detayları ve bilgilendirmeleri yaptı. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat, safra kesesinin durumunu kötü görmesiyle açık ameliyat olarak sonlandırdı. Süreci başarıyla yönettiği ve ilgisi, alakası için çok teşekkür ediyorum. Kendimi eskisinden çok daha iyi hissediyorum.

K... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin hoca endoskopi de yapıyor mide ağrılarım için bir arkadaşın önerisi ile tanışmıştık. Gerçekten nasıl oldu bitti anlamadım çok korkuyordum ama gerek yokmuş. Ağrılarım da epey geçti, bakalım gelişmeleri yazarım yine...

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin Özoğul hocam gerçekten çok ilgili bir doktor. Alanında uzman, biz kolon kanseri teşhisi sonrasında kendisiyle görüştük bizi bilgilendirdi ve ümit verdi. Daha sonra ameliyatımızı gerçekleştirdi sonrasında hemen taburcu olduk. Şu anda annem çok iyi kendisine teşekkür ediyoruz.

Hastalığınız & Tedavimiz
Videolar
İletişim Bilgileri
  • Nüzhetiye Cad. Deryadil Sk. No:1 Beşiktaş, İstanbul OTA Jinemed Hastanesi

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.