Safra Kesesi Taşı Ameliyatı

Safra kesesi armut şeklinde, 7-10 cm uzunluğunda, 30-50 ml kapasiteli bir kesedir. Safra kesesi karaciğerin ön ve alt yüzüne yapışık olarak bulunur. Burası aynı zamanda karaciğerin sağ ve sol lobunun birleşim yeridir.Safra kesesinin arka kısmı karaciğere yapışıktır.

Safra kesesi taşı, safra kesesi içinde gelişen küçük çakıl taşı benzeri oluşumlara denmektedir. Safra kesesi taşları, safra bileşenlerinin safra kesesi içerisinde taş benzeri sertleşmesi ile oluşur.

Safranın vücuttaki görevi; yağların sindirilmesine yardım etmektir. Safranın üretilmesinden primer sorumlu organ karaciğerdir. Safra kesesi ise, safranın depolandığı organdır. Yemeklerden sonra safra kesesi kasılarak içerisinde depoladığı safrayı ana safra kanalı denilen bir diğer kanala iletir. Ana safra kanalı aracılığıyla safra ince bağırsağa ulaşarak, sindirimde rol oynar.

Safra taşlarının iki tipi mevcuttur. Bunlar kolesterol taşları ve pigment taşları olarak adlandırılır. Kolesterol taşları; sarı-yeşil renkte olmakla birlikte, kolesterolün sertleşmesi sonucunda meydana gelir. Kolesterol taşları, tüm safra kesesi taşlarının % 80’ini oluştururlar. Pigment taşları ise, bilirubinden daha yoğun küçük siyah taşlara denir. Safra kesesi taşları milimetrik olabildiği gibi 4-5 cm lik boyutlara da ulaşabilir.

Safra kesesi taşlarının sebepleri;

Safra kesesi taşlarının gelişiminde etkili olan bazı faktörler vardır. Bunlar;

  • Cinsiyet: Safra kesesi taşı, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha sık görülür. Gebelikte artan östrojen hormonu, hormon replasman tedavisi; safradaki kolesterol oranını  artırır ve safra kesesi hareketlerini azaltır. Bunlar da safra taşı oluşumu sebepleri arasındadır.
  • Aile öyküsü: Aile bireylerinin birinde safra kesesi taşı olması diğer aile bireylerinde de taş oluşma ihtimalini artırır. Bu da genetik bir bağlantıya düşündürmektedir.
  • Kilo: Kadınlarda safra taşları gelişimi için majör risk faktörüdür. Bilindiği üzere, artmış kolesterol safra kesesinin boşaltmasını azaltır ve taş oluşumuna zemin hazırlar.
  • Beslenme: Yüksek yağlı diyet ve düşük lifli diyet, safra kesesinde kolesterol miktarını artırır ve safra kesesinin boşalmasını azaltır. Bu sebeple, safra taşı gelişimi riskini artırır.
  • Yaş: Yaş arttıkça, safra içine kolesterol miktarı artar. Bu nedenle, 60 yaşın üstündeki insanlarda safra kesesi taşlarının gelişimi, genç insanlara kıyasla daha fazladır.
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar: Kanda kolesterol seviyesini düşüren ilaçlar, gerçekte safra içine salgılanan kolesterolün miktarını artırırlar. Dolayısıyla, safra taşı riski artar.
  • Diyabet: Diyabetli insanlarda genellikle yüksek seviyeli yağ asitleri vardır ve bunlara trigliserid denir. Bu yağ asitleri safra taşları riskini arttırabilir.

Safra kesesi taşının belirtileri nelerdir;

Safra taşlarının  safra kesesi kanalını tıkaması sonucunda safra kesesindeki basınç artar. Bu dıurum safra kesesinin iltihaplanmasına neden olur. A kut Kolesistit denilen bu durum sıklıla yağlı yemekleri takiben ortaya çıkar. Safra kesesinde iltihaplama olduğu zaman

  • Karın sağ üst kadranında kıvrandırıcı tarzda ağrı oluşur.
  • Bu ağrı sırta ve omuza yayılır
  • Bulantı ve kusma
  • Ateş (düşük seviyede olsa bile)
  • Gözlerin beyaz kısmında ve deride sarımtırak renk
  • Çamur rengi gaita

Safra kesesi taşı olan insanların bazıları asemptomatik olabilir. Bu safra taşları “sessiz safra taşı” olarak adlandırılırlar. Bu hastalarda da;

  • Mide ağrısı
  • Gaz sancısı
  • Hazımsızlık
  • Şişkinlik

gibi şikayetler olur.

Safra kesesi taşlarının teşhisi nasıl yapılır;

Safra kesesi taşları çoğunlukla rutin yapılan testler ile tesadüfen tespit edilir. Safra kesesi taşı tanısı için aşağıda yer alan testler ve prosedürlere başvurulabilir:

  • Ultrasonografi:
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması:
  • Kolesintigrafi (HIDA taraması):
  • ERCP
  • Kan testleri: Yapılan kan testleri; enfeksiyon, tıkanma, pankreatit ya da sarılık bulgularını gösterebilir.

Safra kesesi taşlarının tedavisi;

Safra kesesi taşı olan hangi hastalar ameliyat edilmelidir?

  • Yaşlı ve diyabeti olanlar;
  • Uzun bir zaman sağlık hizmetine ulaşamayacak olanlar;
  • Porselen safra kesesi olanlar; bu hastalarda safra kesesi kanseri gelişme riski artmıştır.
  • Safra taşı 3 cm den büyük ya da 0.5 cm den küçük olanlar. Özellikle küçük taşlar safra yoluna düşerek sarılık ya da akut pankreatite neden olabilir.
  • Akut Kolesistit gelişenler
  • Safra kesesi perforasyonu olanlar
  • Tıkanma sarılığı gelişenler

Safra kesesi taşlarının tedavisi;

  • Kolesistektomi: Safra kesesinin çıkarılmasını işlemidir. Laparaskopik (kapalı ameliyat) ve açık cerrahi olarak yapılır. Laparaskopik kolesistektomi karın ön duvarına yapılan 0.5 ve 1 cm lik insizyonlardan 3 ve ya 4 adet yapılır. Altın standarttır.
  • Safra kesesi taşlarını eriten ilaçlar: Ağız yoluyla alınan ilaçlar, safra taşlarını çözmeye yardımcı olabilir. Ancak safra taşlarını bu şekilde eritmek için tedavi aylarca ya da yıllarca sürebilir ve tedavi kesilirse, safra taşları muhtemelen tekrar oluşacaktır.
Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Fibroadenom ağrı yapar mı, fibroadenom teşhisi nasıl konulmalıdır?
A...

Mrb hocam, 32 yaşındayım mememde bir bölüm bastırdığımda ağrıma oluyordur. doktora gittim usgde fibroadenom dendi ama araştırma yap yatığımda fibroadenom ağrı vermediğini okudum sizce bu nedir? Cevap yazarsanız çok sevinirim.

Doç.Dr. Bünyamin Özoğul Cevabı

Fibroadenom genellikle ağrı yapmaz. Teşhis için elle muayene yeterli değildir ultrasonla incelemek gerekir. bir meme ultrasonu çektirirseniz durumun ne olduğu daha net anlaşılacaktır. Geçmiş olsun.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 3 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
S... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Ota Jinemed hastanesinde Bünyamin Hoca safra kesesi ameliyatımı başarıyla gerçekleştirdi. Gerekli bütün detayları ve bilgilendirmeleri yaptı. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat, safra kesesinin durumunu kötü görmesiyle açık ameliyat olarak sonlandırdı. Süreci başarıyla yönettiği ve ilgisi, alakası için çok teşekkür ediyorum. Kendimi eskisinden çok daha iyi hissediyorum.

K... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin hoca endoskopi de yapıyor mide ağrılarım için bir arkadaşın önerisi ile tanışmıştık. Gerçekten nasıl oldu bitti anlamadım çok korkuyordum ama gerek yokmuş. Ağrılarım da epey geçti, bakalım gelişmeleri yazarım yine...

M... 3 yıl
StarStarStarStarStar

Bünyamin Özoğul hocam gerçekten çok ilgili bir doktor. Alanında uzman, biz kolon kanseri teşhisi sonrasında kendisiyle görüştük bizi bilgilendirdi ve ümit verdi. Daha sonra ameliyatımızı gerçekleştirdi sonrasında hemen taburcu olduk. Şu anda annem çok iyi kendisine teşekkür ediyoruz.

Hastalığınız & Tedavimiz
Videolar
İletişim Bilgileri
  • Nüzhetiye Cad. Deryadil Sk. No:1 Beşiktaş, İstanbul OTA Jinemed Hastanesi

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.